artikel

Februari: De installatie

Warehousing

Februari: De installatie
Ter Hoeven

Anderhalve maand na de start van de montage staat vrijwel het complete orderverzamelsysteem al overeind. De acht carrousels en het miniloadsysteem werden in januari al geplaatst. Nu staan ook drie van de vier pickstations en een groot deel van de conveyors op hun plek.

De Oostenrijkse monteurs van SSI Schäfer zijn overal te vinden. Eén monteur is bovenop een carrousel geklommen om de elektromotor op de stroomvoorziening aan te sluiten, zijn collega zit te sleutelen onder de conveyors tussen de carrousels en de pickstations. De monteurs zijn voor een periode van tweeënhalve week gestationeerd in Apeldoorn. Daarna mogen ze een lang weekend terug naar vrouw en kinderen, om de week daarop weer in de auto naar Nederland te stappen. Het werk vordert gestaag en verloopt volgens planning. De hardware staat bijna op zijn plek. Daarna volgt misschien wel de lastigste klus: het aansluiten van de hardware op het centrale besturingssysteem en de uitgebreide testfase.

 

Conveyorband

Opvallend zijn de vier pickstations, die in het Oostenrijkse Graz in elkaar zijn gezet en per vrachtauto hierheen zijn gebracht. Elk pickstation bevat een schuin geplaatste transportbaan waarop de artikelbakken uit de carrousels worden aangevoerd. Onder deze baan is ruimte voor zeven klantendozen. Displays geven het aantal artikelen dat uit de artikelbak moeten worden gepakt aan en in welke klantendozen ze moeten worden gestopt.

 

Infrarood lichtscherm

Bijzonder is dat de toegang tot de klantendozen straks wordt afgeschermd met infrarood licht. Elke keer als de orderpicker een artikel in een klantendoos stopt en het infrarode lichtscherm ‘doorbreekt’, gaat het aantal nog te picken artikelen omlaag met één. “Op deze manier vindt direct een extra controleslag plaats. Voorwaarde is wel dat de orderpicker niet meer dan één artikel tegelijk in de doos legt”, licht logistiek projectmanager Richard Hesse toe. Als het nieuwe orderverzamelsysteem zijn beloftes waarmaakt, kan Ter Hoeven straks minimaal 1000 picks per persoon per uur halen. Met de traditionele pickmethode zoals die nu wordt gebruikt – barcodescanning met polsscanners – komt de schildersgroothandel niet verder dan 150 picks per persoon per uur.

 

Planning

Dat het project volgens planning verloopt, betekent niet dat af en toe niet van het oorspronkelijk plan wordt afgeweken. In het ontwerp was aanvankelijk één aanvoerbaan voor twee pickstations ingetekend. Bij nader inzien kozen Ter Hoeven en Schäfer er toch voor om elk pickstation een eigen aanvoerbaan te geven. “Anders staan twee pickstations stil als de aanvoerbaan onverhoopt stilstaat”, zegt Hesse. Ook hebben stille elektromotoren de luidruchtige luchtdrukcompressoren, die worden gebruikt om de aangevoerde artikelbakken schuin te plaatsen, inmiddels vervangen. “De ruimte om het ontwerp aan te passen, als dat door voortschrijdend inzicht wenselijk is, is prettig”, zegt Hesse. “Met Schäfer kunnen we open over dit soort zaken praten. De samenwerking is gewoon prima.”

Reacties? marcel.te.lindert@reedbusiness.nl

 

   

 

   

 

 

Reageer op dit artikel