artikel

De uitdaging voor magazijninrichters

Warehousing

De uitdaging voor magazijninrichters
Inleiding case foto 1

Vraag drie magazijninrichters om een magazijn in te richten en je krijgt drie verschillende oplossingen. Om te checken of deze stelling op waarheid berust, stelde Transport+Opslag samen met adviesbureau Groenewout een fictieve case op. Twee magazijninrichters presenteren de komende maanden in het blad en in dit dossier hun oplossing; nummer drie is inmiddels afgehaakt. Wat zullen deze twee magazijninrichters tegenkomen? Vanderlande is de eerste die zijn oplossing presenteert.

Inleiding case foto 1Inleiding case foto 2Inleiding case foto 3

 

Vrijheidsgraden

Bij de inrichting van een magazijn is er een groot aantal vrijheidsgraden. Neem alleen al het aantal verschillende opslagtechnieken. Kleingoed kan in legborden worden neergelegd, maar ook in een miniload of in een paternoster. Pallets kunnen worden neergelegd in een bredegangenmagazijn, een smallegangenmagazijn of een automatisch hoogbouwmagazijn met stellingbedieningsapparaten. Welke techniek de beste is, hangt af van onder meer de omvang van de goederenstroom en het orderpatroon. Vervolgens is het een kwestie van doorrekenen. Wat zijn de eenmalige investeringskosten en de jaarlijks terugkerende exploitatiekosten? Onder die exploitatiekosten vallen bijvoorbeeld ook de afschrijvingskosten, die per bedrijf weer verschillend worden berekend. “Sommige bedrijven gaan uit van de technische levensduur, die 15 tot 20 jaar kan zijn. Andere gaan uit van de economische levensduur, die vaak rond de zes of zeven jaar ligt. Voor softwaresystemen is dat vaak nog korter”, licht adviseur Eric Hereijgers van Groenewout toe. Een ander onderdeel van de exploitatiekosten zijn de benodigde FTE’s voor het runnen van het systeem. Sommige bedrijven – Amerikaanse vooral -stellen nog andere eisen aan het kostenplaatje, bijvoorbeeld een terugverdientijd van drie jaar.

 

Wars van mechanisering

In de praktijk is het beslist niet zo dat de oplossing met het voordeligste kostenplaatje altijd ook de beste is. Er kunnen allerlei argumenten zijn om toch een andere oplossing te kiezen. In een erg onzekere markt bijvoorbeeld kan het noodzakelijk om een oplossing te hebben die snel aanpasbaar is aan een groeiende of juist afnemende vraag. Daarnaast is er een verschil tussen bijvoorbeeld Amerikaanse en Japanse of Duitse bedrijven. Japanse of Duitse bedrijven kijken wat meer naar de lange termijn, Amerikanen kijken hooguit drie jaar vooruit. Wat er daarna gebeurt, zien ze dan wel weer. Ook de affiniteit met automatisering en mechanisering speelt een rol. Hereijgers: “Ik ken een bedrijf dat ooit een tweedehands miniloadsysteem op de kop had getikt. Dat systeem gaf een en al ellende. Het bedrijf is nu helemaal wars van elke vorm van mechanisering.” Soms ook past de goedkoopste oplossing gewoon niet bij de cultuur of de organisatievorm van een bedrijf. En het kan voorkomen dat een bedrijf niet de juiste mensen heeft voor een technisch geavanceerde oplossing en daarom bewust voor een minder efficiënte oplossing kiest. Wat de uiteindelijke argumenten ook zijn, uitgangspunt moet zijn een realistisch kostenplaatje, vindt Hereijgers. “Welke oplossing je dan kiest, maakt niet uit. Dan is het echter wel een verantwoorde keuze.”

 

Handschoen opgepakt

Transport+Opslag is nieuwsgierig naar de mate waarin meerdere oplossingen voor hetzelfde probleem kunnen verschillen. Daarom is samen met Eric Hereijgers en Irma Lenselink van adviesbureau Groenewout een fictieve case opgesteld: een groothandel in cadeau- en speelgoedartikelen die een nieuw magazijn wil inrichten. Vraag is hoe dat magazijn eruit moet komen te zien. Deze case is voorgelegd aan een groot aantal magazijninrichters. De enige gegevens die bekend zijn, betreffen de goederenstroom en het orderpatroon. Twee magazijninrichters hebben de handschoen daadwerkelijk opgepakt en komen met een oplossing. Deze maand leest u al de eerste oplossing van Vanderlande.

 

NB: In het februarinummer van Transport+Opslag zijn abusievelijk de verkeerde cijfers in de casebeschrijving geplaatst. In dit dossier vindt u de juiste cijfers.

 

Reageer op dit artikel