artikel

Wat te doen tegen diefstal door eigen personeel?

Warehousing

Diefstal is een probleem. En het is extra vervelend als personeel op dievenpad gaat. Wat kun je eraan doen?

Wordt er veel gestolen in magazijnen?

Twaalf procent van de fraude- en diefstalgevallen in het bedrijfsleven is vorig jaar gepleegd door magazijnmedewerkers. Dat blijkt uit cijfers van Hoffmann Bedrijfsrecherche, dat bedrijf stelt dat jaarlijks voor bijna drie miljard euro wordt verduisterd. Behalve magazijnmedewerkers staan ook managers standaard hoog op de lijstjes van daders.

 

De meeste fraude komt vanuit de groep die een jaar of korter in het bedrijf werkzaam is, maar ook gebeurt het door medewerkers die juist al jaren bij het bedrijf werken. Volgens de ervaring van Hoffmann Recherche is er bij zeventig procent van de criminaliteit in logistieke bedrijven sprake van interne betrokkenheid. In negentig procent van de gevallen zijn collega’s op de hoogte.      

 

Zijn technische beveiligingsmiddelen effectief?

Technische hulpmiddelen zijn over het algemeen vooral bedoeld tegen criminaliteit van buitenaf. Het belangrijkste is goed na te denken over het doel van het in te zetten middel.  Goede beveiligingsmiddelen hebben keurmerken als de Tapa, Borg of Veilig Ondernemen. Certificaten hiervan zijn ook handig bij de onderhandeling met de verzekeraar. 

 

Bedrijven geven soms enorm veel geld uit aan het beveiligen van hun magazijn. Technische hulpmiddelen moeten echter gezien worden als een klein onderdeel van de beveiliging en niet de oplossing. Camera’s zijn soms makkelijk te omzeilen of beelden worden niet bekeken. En wat is de waarde van beelden met voorbijrijdende heftruckchauffeurs met pallets? Gedetecteerde deuren of poortjes gaan met een smoesje even open. Slagbomen gaan open zonder vragen te stellen. Het belangrijkste is om de procedures goed op orde te hebben en houden. 

 

Wat kan een logistiek manager doen tegen diefstal?

De bedrijfscultuur bepaalt grotendeels of een medewerker over de schreef gaat. Het bedrijf moet heel duidelijk aangeven wat de grenzen zijn. Op papier zetten wat toelaatbaar is op het gebied van waarden en normen, omgaan met geld, goederen, retouren, beschadigde goederen, periodieke controles, informatie en tijd. Zorg ook dat iedereen de regels en procedures kent wanneer er gestolen wordt. Dit voorkomt grotendeels al een poging tot diefstal.

 

Door orde en netheid in het magazijn te houden, wordt het snel duidelijk of er iets vreemds aan de hand is met rondzwervende pallets. Weet wat er speelt in het magazijn door er gewoon af en toe rond te lopen en te praten met mensen.  

 

Wat doe je als het vermoeden van diefstal door eigen mensen rijst?

Het is heel moeilijk om in dit geval in te grijpen. Maar niks doen betekent dat de dief vrij spel heeft. Uit ervaring blijkt dat diefstal in vrijwel alle gevallen doorgaat, of zelfs erger wordt, als er niet wordt ingegrepen. Beschuldig echter niemand of uit geen vermoedens, als er geen harde bewijzen zijn.

 

Wat is een goed aannamebeleid?

Eén op de vijf bedrijven controleert de cv van een sollicitant en een kwart van de sollicitanten liegt in zijn cv. Er wordt vooral gelogen over werkervaring, redenen van ontslag of de hoogte van het salaris. De simpele melding in een personeelsadvertentie dat er een antecedentenonderzoek zal plaatsvinden, weerhoudt vaak al een grote groep (ex)fraudeurs. Een telefoontje naar een vorige werkgever (of die daarvoor) is soms ook erg verhelderend. 

 

Breng verder in een sollicitatiegesprek het onderwerp diefstal en fraude naar voren. Heeft de sollicitant hier ervaring mee? Hoe staat hij er tegenover? Dit geeft al aan dat het bedrijf alert is op dergelijke zaken.

 

Reageer op dit artikel