artikel

Nooit meer wachten

Warehousing

Als alles goed gaat, behoort wachten voor de docks van Bloemenveiling Aalsmeer binnenkort tot de verleden tijd. In december nam het veilingbedrijf een dockreserveringsysteem in gebruik. Bedrijven die planten aanvoeren, kunnen via internet voor een half uur een dock reserveren.

Artikel oorspronkelijk gepubliceerd in Transport&Opslag op 1 januari 2006.

In Aalsmeer worden elke dag gemiddeld 19 miljoen bloemen en 2 miljoen planten verhandeld. Voor de aan- en afvoer van de bloemen en planten vinden er dagelijks zo’n 10.000 vrachtautobewegingen plaats. Tot grote problemen leidde dat niet, wel tot soms lange wachttijden.

Om de doorstroming voor de docks te verbeteren, heeft de bloemenveiling een dockreserveringssysteem ontwikkeld. Bedrijven die planten willen aanvoeren, kunnen van tevoren op een speciale website aangeven hoe laat de vrachtauto arriveert. In het systeem wordt vervolgens voor het lossen van de vrachtauto’s een half uur gereserveerd. Het tijdstip wordt teruggekoppeld aan de vervoerder, terwijl het systeem tegelijk een dock toewijst aan de vrachtauto. Als de vrachtauto het terrein in Aalsmeer oprijdt, krijgt de chauffeur van de ‘dockboardtoewijzer’ te horen bij welk dock hij moet zijn. De bloemenveiling zorgt er vervolgens voor dat binnen de medewerkers klaar staan om de vrachtauto binnen een half uur te lossen.
 

Op 8 december was Hederaplant uit De Kwakel de eerste ‘aanvoerder’ die werd aangesloten op het dockreserveringsysteem. In eerste instantie worden 31 aanvoerders van planten op het systeem aangesloten. Als dat goed functioneert, komen de overige bedrijven aan de beurt. Dat kan oplopen tot enkele honderden vervoerders in totaal.
 

Op tijd komen

Dankzij het systeem lopen de aanvoerders minder risico om te moeten wachten op drukke momenten. In het verleden konden die wachttijden soms flink oplopen. Het systeem biedt echter ook voor de bloemenveiling zelf voordelen. Nu is van tevoren immers exact bekend hoeveel vrachtauto’s op welk moment arriveren. De personeelsbezetting kan daardoor nauwkeuriger op de werklast worden afgestemd.

Het systeem functioneert echter alleen als de vrachtauto’s ook op het afgesproken tijdstip bij het juiste dock arriveren. “We zullen niet onmiddellijk een waarschuwing afgeven als een vervoerder te vroeg of te laat is”, zegt een woordvoerster van Bloemenveiling Aalsmeer, “maar als dat regelmatig gebeurt, gaan we wel met hem om tafel zitten.”

 

Automatische dockplanning is zeldzaam

Handmatige docks toewijzen kan met driekwart van de beschikbare WMS-systemen. Een automatische dockplanning genereren kan met slechts een kwart van de systemen. Dat blijkt uit het WMS-onderzoek van IPL Consultants en Fraunhofer IML. Als docks automatisch worden toegewezen, kan dat in een op de vier systemen op basis van aangegeven tijden, zoals bij Bloemenveiling Aalsmeer. Als er andere criteria gevraagd worden, is de ondersteuning nog minder.

 

Reageer op dit artikel