artikel

Hoe worden heftrucks bestuurd?

Warehousing

Over het algemeen verschilt het besturen van heftrucks op een aantal punten van het besturen van andere voertuigen. Een aantal verschillen worden beschreven.

Heftrucks met een zitplaats worden bestuurd met een stuurwiel. De diameter daarvan varieert per merk en model ergens rond de 25 centimeter. De meeste heftrucks hebben tegenwoordig een elektro-hydraulische stuurbekrachtiging. Daarmee kan met weinig spierkracht gemakkelijker worden gestuurd. Dit speelt vooral een rol bij het manoeuvreren van zware lasten bij lage snelheid.

 

De heftruck wordt via de achterwielen gestuurd, omdat de besturing dan gemakkelijker is en er minder bandenslijtage optreedt. Enkele heftruckmodellen zijn met drie wielen uitgevoerd. In dat geval is er één gestuurd wiel om gemakkelijker in een beperkte ruimte te kunnen manoeuvreren.

 

Veel magazijntrucks, zoals elektropallettrucks en orderverzameltrucks hebben een disselbesturing. Deze kan zowel bekrachtigd, als onbekrachtigd zijn. Tegenwoordig zie je een trend naar een mini-stuurwiel en zogenoemde step- of scootersturen. Reachtrucks hebben tegenwoordig vrijwel allemaal een elektrisch bekrachtigde besturing met een mini-stuurwiel.

Reageer op dit artikel