artikel

Wie produceren tags en bijhorende apparatuur?

Warehousing

RF-tag leveranciers   Een uitputtende lijst weergeven van RF-tag leveranciers is ondoenlijk. Enkele van de belangrijkste fabrikanten van tags zijn: Alien Technology, AmaTech, Avery Dennison, FlexChip, Flint Ink, Hitachi, Identec, Intermec, iPico, LabID, matrics, MeadWestvaco, Omron, Philips, PowerPaper, Rafsec, RFSaw, SAMSys Technologies, Savi Technology, Siemens, TagSys, Texas Instruments, Tyco en WaveTrend.   Tussen al die […]

RF-tag leveranciers

 

Een uitputtende lijst weergeven van RF-tag leveranciers is ondoenlijk. Enkele van de belangrijkste fabrikanten van tags zijn:

Alien Technology, AmaTech, Avery Dennison, FlexChip, Flint Ink, Hitachi, Identec, Intermec, iPico, LabID, matrics, MeadWestvaco, Omron, Philips, PowerPaper, Rafsec, RFSaw, SAMSys Technologies, Savi Technology, Siemens, TagSys, Texas Instruments, Tyco en WaveTrend.

 

Tussen al die namen zijn er vast maar enkele die bekend voorkomen. Dat maakt ook niet uit, het is aan de deskundigen om het kaf van het koren te scheiden.

 

Af- of uitleesapparatuur

 

Af- of uitleesapparatuur wordt in veel gevallen door dezelfde fabrikanten gemaakt. Bekende namen die ontbreken bij de taglijst, maar die wel lezers (veelal in het Engels readers genoemd) fabriceren zijn:

Siemens, Intermec en Symbol Technologies.

 

Printers

 

Enkele van de belangrijkste printerfabrikanten zijn:

Alien Technology, Intermec, Printtronix, Toshiba en Zebra technologies.

 

Antenne’s

 

Bij veel RFID-opstellingen zijn antenne’s nodig om de data goed uit te lezen. Enkele van de belangrijkste leveranciers zijn hier:

Avery Dennison, EMS, Flint Ink, Moore en Omron.

 

Middleware

 

Middleware is binnen RFID een redelijk onderontwikkelde factor. Middleware zorgt ervoor dat de data die wordt verkregen in het distributieproces op de juiste manier wordt omgezet naar informatie die bruikbaar en begrijpelijk is voor de gebruikers en klanten. Enkele belangrijke leveranciers zijn hier:

 

IBM, Micosoft, Manhattan Associates, OATSystems, SAP, ConnecTerra, GlobeRanger, Oracle, RF Code, Savi Technology, Sun Microsystems, TIBCO Software, and webMethods.

 

Kosten

 

Kosten zijn evenmin kort weer te geven. De kosten die implementatie van RFID met zich meebrengt zijn afhankelijk van de gekozen opstelling. Het is zinvol rekening te houden met ten eerste de apparatuur (chips, behuizing van chips readers, antenne’s, printers, etc) en er is natuurlijk het verschil tussen de goedkopere passieve tags en toebehoren en de actieve tags.

 

Vergeet daarnaast niet dat er de nodige tijd kan zitten in het voortraject. Regelmatig met deskundigen om de tafel gaan zitten, tijd en energie stoppen in het bekijken van proefopstellingen elders, bijeenkomsten bijwonen en ook pilotfases. Liefst met meerdere gekozen opstellingen.

 

Tenslotte is het traject van finetuning van opstelling en gekozen materialen en apparatuur geen sinecure. Maar bedenkt bovenal waar u RFID voor wilt inzetten, levert het bovendien echt zoveel meerwaarde ten opzichte van de bekende barcode?

Reageer op dit artikel