artikel

Wat levert WMS u op?

Warehousing

Een warehouse management systeem (WMS) kost veel geld. Als het goed wordt gebruikt, kunt u de investering echter binnen enkele jaren terugverdienen. Daarvoor is het belangrijk dat u tegelijk met de implementatie ook bekijkt hoe u uw bestaande processen met behulp van het WMS beter en efficiënter kunt uitvoeren.

Administratieve voordelen

Als u na ingebruikname van het WMS op dezelfde wijze blijft werken als voorheen, levert het nieuwe systeem u hooguit administratieve voordelen op. Het bijhouden van goederenverplaatsingen in het magazijn gaat sneller en gemakkelijker dan met een kaartenbak of in een Excel-spreadsheet. Ook het opzoeken van relevante informatie gaat efficiënter.

De administratieve voordelen worden nog groter met automatische identificatie (Auto-ID). Als u bijvoorbeeld beschikt over een barcodescanner, volstaat het scannen van de barcodestickers op het artikel, op de oude locatie en op de nieuwe locatie om een goederenverplaatsing te registreren. U hoeft dan niet meer handmatig – met alle fouten van dien – het artikelnummer en de locatienummers in te voeren. Ook bij goederenontvangst volstaat in principe het scannen van een barcode om het artikel of soms zelfs de complete pallet in één keer in te boeken.

 

Minder fouten

Met een WMS kunt u niet alleen een efficiëntere, maar ook een betere administratie bijhouden. Omdat alle goederenverplaatsingen exact worden geregistreerd, raken goederen minder snel kwijt. Met barcodescanning of RFID kunt u het aantal fouten nog verder terugdringen; niet alleen doordat minder fouten worden gemaakt bij het invoeren van gegevens, maar ook doordat u extra controlehandelingen kunt inbouwen.

Minder fouten in de administratie en op de magazijnvloer betekent dat u minder fouten maakt in de leveringen aan uw klanten. Dat voorkomt klachten, teruggestuurde goederen, facturen die niet worden voldaan of nog erger: klanten die weglopen. Kortom: minder fouten scheelt omzet.

 

Efficiëntere processen

Als u minder fouten maakt in het magazijn, bent u ook minder tijd kwijt aan het herstellen van die fouten. U hoeft bijvoorbeeld niet zo vaak te zoeken naar goederen die onvindbaar zijn omdat de inslagmedewerker vergeten is waar die zijn neergezet of omdat het locatienummer verkeerd is ingevoerd.

Een modern WMS beschikt echter over de nodige intelligentie, waardoor u nog efficiënter kunt werken. Zo bevatten de meeste systemen algoritmes waarmee de kortste looproutes berekend kunnen worden. Ook geeft het WMS suggesties voor de beste opslaglocaties. Veel verkochte goederen worden bijvoorbeeld vooraan gelegd, wat ook weer scheelt in loop- of rijafstand. Daarnaast doet het WMS voorstellen voor het combineren van verschillende taken, zodat die in totaal minder tijd vergen.

 

Lagere voorraden

Dankzij een WMS zullen er minder grote verschillen ontstaan tussen de administratieve en werkelijke voorraad. Met andere woorden: het zal minder vaak voorkomen dat een bepaald artikel niet meer in het magazijn blijkt te liggen, terwijl dat volgens uw administratie wel het geval had moeten zijn. Omdat tegelijkertijd dankzij het WMS minder vaak goederen zoekraken en doorlooptijden korter worden, zult u na verloop van tijd merken dat u met minder voorraad in uw magazijn toe kunt. De veiligheidsvoorraden in uw magazijn kunnen soms met enkele tientallen procenten omlaag.

 

Terugverdientijd berekenen

Het is erg lastig om de exacte terugverdientijd in kaart te brengen. Daarvoor moet u namelijk eerst exact in kaart brengen wat uw huidige werkwijze is en wat uw toekomstige werkwijze wordt. Aan de verschillen in werkwijze moet u vervolgens prijskaartjes hangen. Slechts weinig bedrijven voeren zo’n gedetailleerde studie uit.

 

Valse voordelen

U moet echter wel oppassen voor ‘valse’ voordelen. Stel dat een WMS-leverancier u voorspelt dat u de efficiëntie met 10 procent kunt vergroten. Als u slechts vier mensen in het magazijn heeft rondlopen, is het nog maar de vraag of het om een echte besparing gaat. Dat zou namelijk betekenen dat u één medewerker korter zou moeten laten werken. Bent u dat ook echt van plan?

 

Reageer op dit artikel