artikel

Wat kan een WMS wel en wat niet?

Warehousing

Elk WMS ondersteunt in meer of mindere mate de inslag, opslag en uitslag van goederen. Ook is het uitstekend geschikt om alle handelingen in het magazijn te registreren. Er zijn echter ook een aantal zaken die een WMS niet kan.

Wel voorraadregistratie

Een WMS stelt u in staat om nauwkeurig bij te houden hoeveel voorraad er van een bepaald artikel in het magazijn ligt. Als er één artikel uit het magazijn wordt gehaald, wordt de voorraadhoogte automatisch met 1 naar beneden bijgesteld. Ook kan het WMS een seintje geven als de voorraad dreigt op te raken. Komt de voorraad onder een van tevoren vastgesteld niveau (het bestelniveau), verstrekt het systeem het advies om het betreffende artikel bij te bestellen. Het WMS houdt zelfs per artikel bij hoeveel er het magazijn in- en uitgaat.

 

Geen voorraadbeheer

Met een WMS kunt u echter niet berekenen hoeveel voorraad u moet aanleggen. Op de vraag of u één, tien of honderd pallets van een bepaald artikel in het magazijn moet leggen, geeft het WMS geen antwoord. Ook vertelt het systeem u niet hoe hoog de bestelniveaus van elk artikel moeten zijn. Die bestelniveaus moet u zelf berekenen en daarna handmatig ingeven.

 

Wel hebben enkele WMS-leveranciers voor dit soort vraagstukken een apart voorraadbeheersysteem ontwikkeld.

 

Wel mensen aansturen

Een WMS kan automatisch opdrachten genereren voor de medewerkers in het magazijn. Als een heftruckchauffeur een pallet diep in het magazijn moet wegzetten, zoeken sommige systemen automatisch de dichtstbijzijnde pallet die mee teruggenomen moet worden. Hierover wordt dan automatisch een opdracht gegenereerd. Ook als het WMS een aantal orders ontvangt, worden die stuk voor stuk in losse instructies opgedeeld en aan de magazijnmedewerkers verstrekt.

 

Geen machines aansturen

Met een doorsnee WMS is het echter niet mogelijk om rechtstreeks sorteerinstallaties, transportbanen, magazijnkranen en andere material handling systemen aan te sturen. Deze machines vereisen namelijk een razendsnelle responstijd van het systeem waarvan ze de opdrachten krijgen. Als een doos op een sorteerinstallatie een sensor passeert, moet het besturingssysteem binnen enkele milliseconden aangeven of de doos links- of rechtsaf moet.

 

Voor de aansturing van material handling systemen moet daarom vaak een apart systeem tussen het WMS en de machines worden geïnstalleerd: een warehouse control systeem (WCS). Overigens zijn veel van deze WCS’en in de loop der tijden uitgegroeid tot bijna volwaardige WMS’en.

 

Wel klaarzetten voor transport

Een WMS helpt u bij het gereedmaken van orders voor transport. U kunt met het systeem niet alleen de orderverzamelaars aansturen, maar ook instructies geven hoe de orders moeten worden verpakt. Ook is het mogelijk om pakbonnen uit te printen en de orders klaar te zetten voor de dock waar ze de vrachtauto in moeten.

 

Geen transportplanning

Een WMS vertelt u echter niet welke order in welke vrachtauto moet. En al helemaal niet welke orders in één rit gecombineerd en dus in één vrachtauto geladen kunnen worden. Daarvoor bent u aangewezen op de transportplanner of een apart transportplanningspakket. Bij sommige bedrijven bestaan de zendingen niet uit pallets, maar uit goederen van heel verschillende afmetingen. Het WMS rekent u in dat geval ook niet voor hoeveel goederen er in een vrachtauto passen en hoe u die vrachtauto moet laden. Ook daarvoor bestaan aparte systemen.

Reageer op dit artikel