artikel

Is gebruik van RFID duur?

Warehousing

Is gebruik van RFID duur?
Is het gebruik van RFID duur?

Inkopper: implementatie is alleen duur wanneer RFID weinig toegevoegde waarde biedt. Daarnaast vergt het uiteraard gewoon een investering die te verantwoorden moet zijn. Bij een actief systeem zijn de RF-readers vaak goedkoper en de tags duurder. Bij een passief systeem is dit precies andersom. Een reader voor passieve tags kost tweehonderd euro, voor een actieve […]

Inkopper: implementatie is alleen duur wanneer RFID weinig toegevoegde waarde biedt. Daarnaast vergt het uiteraard gewoon een investering die te verantwoorden moet zijn. Bij een actief systeem zijn de RF-readers vaak goedkoper en de tags duurder. Bij een passief systeem is dit precies andersom. Een reader voor passieve tags kost tweehonderd euro, voor een actieve tag begint de prijs ongeveer bij tien euro.

 

Een passieve tag kost (per duizenden) dertig eurocent en in het geval er miljoenen worden besteld is de prijs inmiddels gedaald tot ongeveer tien tot vijftien cent. De prijs van een actieve tag kan oplopen tot honderd euro per stuk.

 

Zijn de genoemde bedragen duur te noemen?

 

Dat is een lastig te beantwoorden vraag. Zeker is wel dat de prijzen, gezien de hype en de toename van het aantal pilots en toepassingen in het werkelijke bedrijfsproces, de komende jaren omlaag zullen gaan en dus voor meer partijen bereikbaar worden. Voor retailers is het gebruik van tags op itemniveau nog ver weg, in de vliegtuigindustrie is item level tagging juist een uitkomst. Hetzelfde geldt voor containers en in sommige gevallen omdozen.

 

Wie zijn de geïnteresseerden?

 

Kijkend naar de geïnteresseerde investeerders op het logistieke vlak, dan zijn dat in eerste instantie de logistiek dienstverleners en verladers. Deze partijen vertonen een sterke interesse in het doen van investeringen. Een van de oorzaken voor interesse uit deze hoek is dat andere investeringstrajecten aan de mogelijke RFID-investering gerelateerd kunnen worden. Neem automatisering van het orderproces en elektronische communicatie. En uit onderzoek blijkt dat RFID als onderwerp ook vrij hoog op de agenda van de ceo staat. Maar liefst zestig procent van de ceo’s ziet de technologie als een topprioriteit of hoge prioriteit.

 

Lagere kosten

 

RFID vergt een investering, maar het levert door middel van een betere traceability ook kostenbesparingen op. Een beter overzicht op de voorraad door RFID leidt tot een vermindering van de veiligheidsvoorraad en daardoor ook van het werkkapitaal dat nodig is om deze voorraad te handhaven. Daarnaast is met behulp van RF-tags op RTI’s als rolcontainers en pallets mogelijk om het beheer en het volgen ervan te verbeteren. Verlies en diefstal zijn te beperken en de inzetbaarheid van RTI’s vergroot. Daarnaast biedt de verhoogde efficiëntie de kans op een kleinere pool aan bijvoorbeeld rolcontainers.

Reageer op dit artikel