artikel

Nieuw certificaat heftruckers

Warehousing

CCV Examenhuis heeft een nieuw veiligheidscertificaat ontwikkeld voor hef- en reachtruckchauffeurs. Dit certificaat zal naast het bestaande vakbekwaamheidscertificaat gaan opereren en gaat in per 1 maart.

Artikel oorspronkelijk gepubliceerd in LogistiekKrant op 21 januari 2005.

 

Het veiligheidscertificaat is bedoeld als certificaat voor chauffeurs die niet dagelijks op een truck werken, maar toch het wettelijk verplichte bewijs van instructie moeten hebben.

Opleiders merken dat bedrijven, die af en toe gebruik maken van de hef- of reachtruck, best openstaan voor een heftruckopleiding. Het vakbekwaamheidscertificaat vinden zij echter te hoog gegrepen. Dit laatste certificaat hanteert namelijk zwaardere eisen en is bedoeld voor chauffeurs die veelvuldig gebruik maken van de heftruck.

 

In de afname van het examen zit wel een verschil. Voor het veiligheidscertificaat neemt een erkende instructeur de examens af. Het examen voor het vakbekwaamheidscertifiaat wordt door een exmanitor van het Examenhuis afgenomen.

 

Het is de bedoeling dat beide certificaten het EVL-predikaat meekrijgen. De stichting EVL ging anderhalf jaar geleden samen met de CBR-divisie CCV op in een nieuwe stichting, het Examenhuis. Vijf opleidingsinstituten zullen naar alle waarschijnlijk in deze vernieuwde structuur meegaan. De contracten zijn nog niet ondertekend. Deze vijf zijn initiatiefnemers van het nieuwe certificaat maar dat sluit niet uit dat meerdere opleiders zullen gaan volgen.

Reageer op dit artikel