artikel

Verticale omloopstelling loopt als tornado

Warehousing

De verticale omloopstelling Tornado is vooral snel. Het systeem kan elke tien seconden een nieuw plateau naar voren halen. De kunststof aandrijfriemen zorgen dat daarbij weinig geluid wordt geproduceerd.

Artikel oorspronkelijk gepubliceerd in Transport&Opslag op 10 december 2003.

De Tornado is een nieuwe verticale omloopstelling van Constructor Dexion. Het grote voordeel van de Tornado ten opzichte van zijn voorgangers is de snelheid. De maximale verticale snelheid van het geheel is 2,2 meter per seconde, en de maximale horizontale snelheid bedraagt 1,1 meter per seconde. Met deze snelheid is het mogelijk elke tien seconden een nieuw plateau naar de opening aan de voorkant te halen en zo vier plateaus per minuut voorbij te laten komen.
 

De omloopstelling werkt met een aandrijfriem voor het complete aantal draagplateaus. Het relatief standaard zware aandrijfgedeelte met de motoren is onder in het systeem geplaatst en blijft daar ook. Hier wordt een groot deel van de winst gehaald wat betreft de snelheid. Dit gedeelte gaat dus niet mee naar boven zoals bij veel paternosters waarbij de ophanging van de plateaus ook ‘meereizen’.

Het systeem maakt gebruik van vertande kunststof aandrijfriemen, zowel horizontaal als verticaal. Het voordeel hiervan is dat de werking geruislozer is dan een uitvoering met kettingen. Bovendien vergt het minder onderhoud, ook omdat er minder aandrijfcomponenten worden gebruikt.

  

Modulair

De voorkant van het systeem kan worden verdeeld in verschillende verzamelzones. Sensoren zorgen ervoor dat de positie en de snelheid van de plateaus worden bijgehouden zodat de juiste draagplateaus precies voor de opening komen stil te staan. De verticale omloopstelling is geheel modulair opgebouwd. De draagplateaus zijn maximaal 6 meter met een maximale diepte van 1120 millimeter. Deze plateaus hebben daarbij een draagvermogen van 300 tot 500 kg machine kan maximaal 500 plateaus herbergen en kan een maximale capaciteit tot 60.000 kg aan.

 

Industriële pc

De leverancier belooft met het modulair op te bouwen systeem een maximaal mogelijke hoogte tot 16 meter. Verder zegt de ontwikkelaar 95 procent minder vloeroppervlak nodig te hebben, vergeleken met conventionele legbordstellingen met dezelfde opslagcapaciteit.

Het unieke van de Tornado is ook dat deze wordt aangestuurd door een industriële personal computer. De pc kan dus worden gekoppeld aan bestaande lokale netwerken. De omloopstelling wordt standaard geleverd met een opslagbeheersysteem. Dit systeem beheert zowel de barcoding, locatieaanduiding, printen van de labels en het aangeven van het te verzamelen artikel. De gebruiker toetst het artikelnummer in en de omloopstelling draait vervolgens het juiste plateau voor de opening. Bij storingen kan gebruik worden gemaakt van de diagnosefunctie waarmee eventuele storingen opgezocht kunnen worden.

 

 Verticale omloopstelling loopt als een tornado.
Reageer op dit artikel