artikel

Voorbeeld supersnel orderpick station: BlueStorage

Warehousing

De looptijd voor een orderverzamelaar van goederen met een klein volume is gemiddeld groot. Het concept van Logistore en de Universiteit Twente belooft een halvering van de orderpicktijd. Genoeg voor een nominatie voor de Logistica Award.

Artikel oorspronkelijk gepubliceerd in Transport&Opslag op 5 november 2003.

Zoveel mogelijk picks per uur en zo min mogelijk beweging voor de orderpicker, dat was het uitgangspunt voor de BlueStorage. Peter Leerintveld van adviesbureau Logistore en Ronald Mantel van de Universiteit Twente gingen gezamenlijk om de tafel om dit probleem voor de klein-volume goederen aan te pakken. Ze kwamen tot een orderverzamelconcept waarbij de Logistacker wordt gecombineerd met een aantal paternosters, die met een omgekeerde werking worden ingezet. De technieken zijn bestaand maar het concept is nieuw.

 

De Logistacker is een automatisch stellingbedieningsapparaat. Een verrijdbare lift kan hierbij twaalf bakken tegelijk uit de stelling nemen. De lift, gecombineerd met toe- en afvoertansporteurs, beweegt boven over de stellingen heen om zo in een andere gang te komen.Tijdens de ophaal-, cq wegzetacties en gangwissels, gaan de toe- en afvoer van bakken gewoon door; met het gelijktijdig uitvoeren van diverse activiteiten bereikt men aldus een hoge capaciteit.

 

Voorsorteerslag

Deze Logistacker wordt in het BlueStorage-systeem ingezet als een voorsorteerslag voor het uiteindelijk itempicking. Vanuit de Logistacker komen artikelbakken via transportbanden naar de orderpickwerkstations. Zo’n station kan bestaan uit een paternoster, die niet wordt ingezet als opslagsysteem maar als orderverzamelstation. De paternosters worden namelijk gevuld met lege dozen of verzendbakken waarin de klantorders worden gepickt. De artikelbak komt via de conveyor voorbij, de juiste doos in de paternoster komt voor de opening en een lampje geeft aan in welke doos de orderpicker de producten kan neerleggen. De orderpicker hoeft dus niet te lopen en werkt op een goede werkhoogte. De artikelbak met overgebleven artikelen gaat door naar de andere werkstations of weer terug de Logistacker in. Een complete doos kan uit de paternoster en een lege doos wordt aangevuld.

 

Volgens de bedenkers levert het systeem een halvering op de van de normale orderpicktijd doordat het de looptijd van de orderpickers verkort. Het systeem is interessant voor bedrijven die meer dan 8000 orderregels per dag verwerken van ongelijkvormige producten zoals opticiens, kantoorartikelen, spareparts, cosmetica- en drogisterijartikelen of tandartsbenodigdheden enz. Fast-, medium- en slowmovers kunnen in één systeem worden verwerkt.

 

Varianten

Mantel en Leerintveld startten zo’n drie jaar geleden met het uitwerken van het totale systeem. Ze zaten niet stil. Inmiddels zijn er ook varianten op het bovenstaande concept uitgerold. Er is een variant ontwikkeld voor hele omdozen, waarbij de verrijdbare lift in de gang blijft en parallel, in de lengterichting, door de gang rijdt. Ook deze lift pakt twaalf omdozen tegelijk. Op draagarmstellingen ligt een transportband die de goederen vervolgens afvoert. De ontwikkelaars verwachten hiervan vooral veel in Amerika. Dit concept kan zo’n 1400 omdozen per uur verwerken.

 

• Logistore Hal 10, stand B028, www.logistore.nl
 

WAT VINDT DE JURY?

“De innovatie zit in de combinatie van bestaande technieken. In een modulaire opbouw worden de technieken naadloos aan elkaar gekoppeld. Op die wijze ontstaat een systeem met een groot bereik qua orderregels. Dankzij het modulaire concept is de economische haalbaarheid groot.”

 

 BlueStorage halveert orderpicktijd.
Reageer op dit artikel