artikel

TDG, deel 1: Nieuw WMS geeft planners TDG meer tijd

Warehousing

TDG heeft in het dc in Veenendaal een nieuw warehouse management systeem ingevoerd. De logistiek dienstverlener koos niet voor een best-of-breed WMS-pakket, maar voor de software van SAP. Dankzij het nieuwe systeem hebben de planners meer tijd voor de knelpunten in het magazijn.

Artikel oorspronkelijk gepubliceerd in LogistiekKrant op 28 november 2003.

Schuin achter het kantoor van Sara Lee in Veenendaal, op een steenworp afstand, ligt het dc van TDG. De helft van dit 47.000 vierkante meter grote pand is ingeruimd voor huishoud- en lichaamsverzorgingsproductenten van merken als Sanex, Prodent, Zwitsal en Biotex. Of het toevallig is dat Sara Lee zo dichtbij zit? “Nee, daar is bewust voor gekozen”, antwoordt Bernard Wessel, general manager van het dc in Veenendaal.

 

De relatie tussen TDG en Sara Lee is zeven jaar oud. In 1996 besloot de fabrikant van consumentenproducten de vijf opslaglocaties in Nederland en België te bundelen en uit te besteden aan TCG, dat inmiddels is overgenomen door TDG. In Veenendaal verrees een nieuw dc dat ruimte biedt aan 50.000 pallets.

 

Einde levensduur

Lange tijd gebruikte TDG voor de aansturing van het dc een ERP-systeem dat door Sara Lee zelf was ontwikkeld. Enkele jaren geleden besloot de multinational om wereldwijd SAP te implementeren. “Het maatwerksysteem was aan het eind van zijn levensduur. Het was geschreven in een oude programmeertaal en draaide op verouderde hardware”, zegt projectmanager Peter Abbenhuis van TDG.

De logistiek dienstverlener moest dus ook op zoek naar een nieuw WMS-systeem. TDG heeft vele pakketten bekeken en koos uiteindelijk voor SAP LES (Logistics Execution System). “In de eerste plaats vanwege de complexiteit van de operatie”, verklaart Marcel Claessen, director operations van TDG. “We hebben hier een brede- en smallegangenmagazijn, een magazijn voor gevaarlijke stoffen en een verpakkingsafdeling. Bovendien overwegen we een layerpick-systeem aan te schaffen. Dat moet allemaal kunnen worden aangestuurd. In de tweede plaats kozen we SAP omdat Sara Lee ook al met dat pakket werkt. Dat maakt de integratie een stuk gemakkelijker.”

TDG koos dus bewust voor de WMS-module van een ERP-pakket. “Er zijn zeker WMS-pakketten met meer functionaliteit”, stelt Claessen. “Maar SAP biedt de functionaliteit die we nodig hebben en een platform waarmee we verder kunnen.” TDG heeft wel wat maatwerk moeten laten maken, bijvoorbeeld om te voorkomen dat een combitruck een gang inrijdt waar al een orderpicker actief is.

 

Tijd om te sturen

In de zomer van 2002 is TDG samen met Sara Lee en SAP-partner TDS begonnen aan de implementatie, die veertien maanden zou duren. Daarbij zijn ook de processen aangepast. De belangrijkste verandering is de aansturing van de mensen op de magazijnvloer. Vroeger waren de planners 80 procent van hun tijd bezig met het verdelen van de taken. Dat werk is nu voor 85 procent geautomatiseerd met de module Task and Resource Management van SAP. Dit stukje software koppelt taken aan mensen en mensen aan middelen, waarbij rekening wordt gehouden met restricties en prioriteiten. Abbenhuis: “De werkvoorbereiders hebben nu meer tijd om te sturen en om knelpunten op te lossen. Daardoor krijgen we minder stilstand en stijgt de productiviteit.”

Behalve de aansturing van de mensen is ook een deel van het magazijn opnieuw ingericht en zijn looproutes veranderd. Daarnaast maakt TDG niet langer alleen gebruik van vaste picklocaties. “We hebben zelfs de ploegendiensten aangepast. Vroeger werkten we in twee ploegen van 7.00 tot 21.00 uur, nu van 6.00 tot 24.00 uur”, weet Wessel.

De ingebruikname van de software in september was een succes. TDG hield rekening met een daling van de productiviteit in de eerste drie maanden. Na twee weken zat de logistiek dienstverlener echter al op het niveau dat pas eind december was verwacht. Dat niveau is echter niet het plafond van TDG.

   

Regie over transport

“Vijf jaar geleden was het nog ondenkbaar dat concurrenten als Sara Lee, SC Johnson en Reckitt-Benckiser in één pand bij elkaar gingen zitten”, merkt Bernard Wessel van TDG op. De logistieke visie van fabrikanten van consumentenproducten is de afgelopen jaren flink veranderd. Zij beseffen als geen ander dat door consolidatie van goederenstromen een logistiek dienstverlener als TDG een stuk efficiënter en dus goedkoper kan werken.

Voor een concept als factory gate pricing, waarbij retailers de regie over het transport naar hun dc’s overnemen, is TDG niet bang. Marcel Claessen: “Natuurlijk houden wij liever zelf de regie in handen. Het gaat erom dat je een concurrerend concept kunt aanbieden, en dat is consolidatie. Belangrijk is dat er één auto naar Albert Heijn gaat, niet drie. Van wie die auto is, maakt dan niet uit.”

    

Dit is het eerste deel van twee artikelen over het dc van TDG in Veenendaal. In het volgend nummer komt de integratie tussen de systemen van TDG en de grootste opdrachtgever Sara Lee aan bod.

 Nieuw WMS geeft planners TDG meer tijd.pdf

 

Reageer op dit artikel