artikel

Case picking van DLS

Warehousing

Zo goed als drukloos accumuleren in voorraadbanen en vervolgens met speciale dispensers uitsluizen op een afvoerbaan. Op het eerste oog lijkt de Order Release Module van Nedcon DLS heel eenvoudig. Maar het bijzondere zit in de details.

Artikel oorspronkelijk gepubliceerd in Transport&Opslag op 5 november 2003.

Al ruim vijf jaar werkt Ruud Hollander aan een concept, dat met de nodige scepsis wordt bekeken. Automatisch orderverzamelen van snellopende levensmiddelen in een dc van een retailer is volgens velen onbegonnen werk. Uiteindelijk zal blijken dat niets zo snel en zo flexibel is als een leger orderverzamelaars met één of twee rolcontainers op een orderverzameltruck, zeggen critici. Hollander gaat onverdroten door, zegt veel belangstelling te hebben vanuit binnen- en buitenland en legt momenteel de laatste hand aan proefinstallatie met 500 kanalen bij Albert Heijn in Pijnacker.

   

Gecontroleerde zwaartekracht

De DLS Order Release Module is geschikt voor alle colli, die in de rolcontainer naar een supermarkt gaan. Dat geldt voor keurig verpakte doosjes met soepblikken, maar ook voor minder hanteerbare verpakkingen, zoals flessen wijn, rollen toiletpapier en kattenbakvulling. De voorraadbanen, die het hart van het systeem vormen, zijn doorrolbanen met een handige combinatie van zwaartekracht en aangedreven rollen. Groot voordeel: de colli verplaatsen zich gelijkmatig, onafhankelijk van het gewicht en ook glasverpakkingen ketsen niet op het eind met grote kracht tegen elkaar.

 

Het Frictiondrive systeem is de eigenlijke innovatie, waarop octrooi is verleend. Naast de combinatie van zwaartekracht en aandrijving, werkt het systeem ook nagenoeg drukloos accumulerend. De rollen zijn aan één uiteinde voorzien van een frictiering. De ring wordt aangedreven met een aandrijfriem, maar neemt de rol niet meer mee als de weerstand te groot wordt. Dat betekent dat de druk op het voorste collo in de voorraadbaan niet alsmaar toeneemt. Veel ontwerpinspanning is gedaan om de juiste balans te vinden in materiaal en het meenemen van de rol.

 

Snel uitvoeren

Naast de rol met de frictiering heeft Nedcon DLS veel prototypes uitgewerkt voor de dispensers, die de colli moeten doorgeven vanuit de voorraadbaan naar de haaks geplaatste afvoerbaan. Dat moet snel gebeuren en goed zijn afgestemd; om de drie seconden komt er weer een nieuwe verpakkingseenheid op de afvoerbaan. Omdat ieder artikel een eigen kanaal heeft, kan een hoge capaciteit worden gehaald. Met name het uitsluizen en separeren van de grote variatie aan artikelen bleek een punt van studie en afstelling.

Aan de invoerkant van de voorraadbanen is ook een aparte unit gebouwd, die de colli in de betreffende voorraadbaan schuift. De invoertrolley loopt over de invoerbaan en duwt de colli in de baan. Ook dat gebeurt automatisch.

 

Vanuit de depalletiseermachine tot het vullen van de rolcontainers biedt het DLS een volledig automatische oplossing. Dat is ambitieus, maar de eerste proefopstellingen laten zien dat het kan. Of het ook efficiënt en tegen de juiste kostprijs kan, moet in de praktijk blijken. De innovatie is er niet minder om.

   

Wat vindt de jury van de Logistica Award?

Hoog innovatieniveau, waarbij verschillende innovatieve concepten bij elkaar komen. Automatische uitslag van een grote diversiteit aan collo is erg bijzonder. De mogelijke kostenbesparingen zijn hoog, maar dat geldt ook voor de investeringsdrempel. De toepassing is beperkt.”

 

 Snellopers gaan snel over slimme rollen.
Reageer op dit artikel