artikel

Schiphol – ‘Fokker Logistics Park ontzorgt de klant

Warehousing

Fokker Logistics Park op het voormalige terrein van vliegtuigbouwer Fokker is sinds 2005 in gebruik als logistiek bedrijvenpark. Op termijn moet ook het laatste Fokker-kantoor met hangar wijken voor nieuwbouw en worden gesloopt.

Artikel oorspronkelijk gepubliceerd in Logistiek op 19 juni 2009.

 

AMB Property Europe, de grootste eigenaar van het terrein, is volop bezig samen met Delta Projectontwikkeling, VolkerWessels en Reggeborgh met de realisatie van de tweede fase van het terrein. Als eerste deel wordt een 11.500 m2 vierkante meter tellend dc gerealiseerd en kan eventueel in delen worden betrokken. De bouw van een aantal dc’s van in totaal 76.000 m2 staat de komende drie tot vier jaar op de planning. In tegenstelling tot het eerste pand van de tweede fase, dat op risico wordt gebouwd, worden voor de rest van fase 2 wel eerst concrete klanten gezocht. AMB merkt dat er in de huidige markt nog wel vraag is, maar het wat langer duurt. "Bedrijven nemen de tijd", zegt Anton van Vlerken, general manager van AMB. "Eerder nam het tekenen van een overeenkomst enkele weken in beslag, nu wordt er gerust een paar maanden voor uitgetrokken om alles goed door te rekenen."

 

In de fase 2 komt de nadruk meer op parkmanagement te liggen. Van Vlerken: "Door het instellen van een managementorganisatie krijgen de huurders ook één aanspreekpartner voor vragen over onder andere schoonmaak, afval verwijderen en beveiliging. Verder kunnen op individuele basis diensten als catering en energie worden ingekocht. Hierbij streven wij ernaar om onze klanten te ontzorgen zodat zij zich op hun core business kunnen focussen."

 


Fokker Logistics Park Schiphol

Omvang park: 23 ha

 

Waarvan bebouwd: onbekend

 

Beschikbaar voor bebouwing: volledig uitgegeven

 

Grondprijs per m2: onbekend

 

Huurprijs per m2: onbekend

 

Infrastructuur

Wegen: A4 en A9

 

Lucht: vlakbij cargoterminals Schiphol

 

Spoor: n.v.t.

 

Water: n.v.t.

 

 

Belangrijke gebruikers

DHL

Schenker

Kerry Logistics

Agility Logistics

KLM

 

Meer informatie

www.fokkerlogisticspark.com

 


 ‘Permanente bewaking van dit terrein is een pre’

Kerry Logistics is een relatief nieuwe gebruiker van Fokker Logistics Park (FLP). De logistieke onderneming is sinds december 2006 met twaalf man op FLP gevestigd. Het bedrijf heeft zich gespecialiseerd in import & export en Contractlogistiek. Directeur John Warmenhoven van Kerry Logistics heeft specifiek voor deze locatie gekozen vanwege de nabijheid van de cargoterminals op luchthaven Schiphol en de strenge beveiliging van dit terrein. "FLP beschikt over een permanente poortwachter waar je alleen na legitimatie langskomt." Die strenge bewaking is volgens Warmenhoven tegenwoordig steeds vaker een specifieke klantenwens c.q. -eis. De samenwerking met de gemeente Haarlemmermeer begon volgens Warmenhoven heel goed. Nadat de welstandscommissie in beeld kwam werd dat enthousiasme beduidend minder. "Die hebben maandenlang onnodig moeilijk gedaan over de vorm-geving van het bord met bedrijfsnaam op de gevel van ons pand". De ontsluiting van het terrein kan volgens Warmenhoven beter. De hoofdtoegangsweg is tweebaans en volgens hem te krap bemeten voor het vele verkeer. "Dat leidt soms tot congestie op het park." 

Reageer op dit artikel