artikel

Stormloop op EAN DAS

Warehousing

Binnen een maand hebben meer dan honderd levensmiddelenfabrikanten zich aangemeld als deelnemer aan EAN DAS. Deze centraal beheerde datapool van artikelgegevens lijkt dus al een succes nog voor de start in mei. Kees Schmalz van Laurus verwacht dat alle 600 tot 700 leveranciers binnen twee jaar zijn aangesloten.

Artikel oorspronkelijk gepubliceerd in LogistiekKrant op 24 maart 2000.

Op 31 januari hield EAN Nederland een bijeenkomst om fabrikanten in de levensmiddelenbranche te informeren over voordelen van EAN DAS. Vrijwel alle honderd aanwezige fabrikanten hebben zich in de maand erna, toen inschrijving voor het eerst mogelijk was, aangemeld. Eind april verwacht EAN Nederland honderdvijftig deelnemers te hebben. Daarmee is de organisatie een eind op weg naar de tweehonderd, het streven voor dit jaar. Het uiteindelijke doel is dat 50 procent van het assortiment met een waarde van 80 procent van de omzet door EAN DAS gedekt wordt.

EAN DAS (data alignment service) is een onafhankelijke, door EAN Nederland beheerde datapool waarin fabrikanten slechts één keer via EDI of internet hun artikelgegevens hoeven te zetten. Retailers kunnen via dezelfde weg nieuwe of gewijzigde artikelgegevens opvragen en automatisch in hun systeem opslaan. Nu moeten fabrikanten nog lastige, voor elke retailer verschillende formulieren invullen.

Belangrijker nog is dat de fouten in de stroom artikelgegevens afnemen. Op dit moment is in onderzoek hoe de kwaliteit van artikelgegevens verbeterd kan worden. “EAN DAS is de enige oplossing om tot gelijke artikelgegevens tussen retailers en fabrikanten te komen”, vertelt Kees Schmalz, directielid van Laurus. “Wij hebben zo’n 600 tot 700 leveranciers. Die moeten binnen twee jaar op het systeem aangesloten kunnen zijn.”

      

Logistieke operaties

Correctheid van artikelgegevens is van wezenlijk belang voor de logistieke operaties in het dc. Bij het beladen van pallets, rolcontainers of vrachtwagens houden de meeste warehousemanagement-systemen rekening met de afmetingen en gewichten van artikelen. “Die afmetingen moeten correct in het systeem zitten”, aldus Schmalz. “Daarnaast is correctheid van artikelgegevens van wezenlijk belang voor alles wat we doen aan elektronische communicatie met leveranciers.”

Gebruik maken van EAN DAS is op twee manieren mogelijk: via een oplossing die in het eigen systeem geïntegreerd is of via een losstaand workstation. “Een eenvoudige opstapmethode voor de kleinere leveranciers”, omschrijft Schmalz het laatste. De datapool wordt in mei operationeel. In april geeft EAN Nederland de eerste cursussen.

 

Reageer op dit artikel