video

Dedicated supply chain helpt onderscheiden in winkelschap [video]

Supply chain 1872

Dedicated supply chain helpt onderscheiden in winkelschap [video]

Supermarkten die samenwerken met een groep boeren en de tussenhandel om tot producten te komen die zich onderscheiden in het schap: een dedicated supply chain. Dit is volgens CBL directeur Marc Jansen een veelbelovende ontwikkeling voor de toekomst.

Bij een dedicated supply chain ontstaan vaste ketenrelaties. Het mes snijdt dan aan twee kanten. De supermarkt krijgt producten waarmee het kan concurreren op kwaliteit of andere eigenschappen. De boeren krijgen een betere prijs en de consument heeft de keuze. “Als je een nieuw product ontwikkelt en het valt in de smaak, dan komen mensen terug op de plek waar ze dat product kunnen krijgen”, aldus Marc Jansen, directeur van supermarktbranche organisatie CBL in een interview met Dick Veerman van Foodlog.

Klantgestuurde keten

De hele keten zou nog meer vraaggestuurd moeten worden. Jansen duidt dan vooral op de boeren die nog teveel aanbodsgericht denken en een standaardproduct leveren. Er moet in de voedselketen veel meer vanuit de consument terug de keten worden geredeneerd.

Supermarkten komen vaak, volgens Jansen onterecht, in een kwaad daglicht te staan in verband met hun macht in de keten. Omdat de keten vraaggestuurd aan het worden is komt de eindaanbieder van het product, de supermarkt, onder een vergrootglas te liggen. Dat er iedere keer naar de supermarkt wordt gewezen is volgens Jansen niet terecht.

 

Reageer op dit artikel