video

Fokke van der Veer: “Supply chain hoort binnen FMCG op het hoogste niveau”

Supply chain

Fokke van der Veer: “Supply chain hoort binnen FMCG op het hoogste niveau”

Een kwart eeuw was Fokke van der Veer werkzaam op het hoogste niveau als supply chain professional bij Unilever. Nu doet Van der Veer iets totaal anders als mede-eigenaar van een Italiaanse merk in designmeubelen. “Als je er geen gevoel bij hebt, hou er dan maar mee op”, is het motto van de geboren Fries.

Supply chain laat Fokke van der Veer (59) overigens nog altijd niet helemaal los want hij is naast CEO van het Italiaanse meubelmerk Felicerossi ook binnen het bestuur van Voedselbanken Nederland verantwoordelijk voor de logistiek en ICT. Dat laatste fascineert Van der Veer mateloos. Het directe effect van IT in de brede zin op bedrijfsprocessen en de manier waarop je met klanten omgaat, is onvoorstelbaar groot. Van dat idee, daar smul ik van. Ik heb mijn leven lang supply chain gedaan, maar ben ook altijd bezig geweest met het IT-vakgebied. Het bestaat niet, dat je als supply chain professional niets van IT wilt weten”, zegt Van der Veer in een uitgebreid interview in het deze week verschenen maartnummer van Logistiek Magazine.

Supply chain op hoogste niveau

Over de rol van supply chain binnen de Fast Moving Consumers Goods (FMCG)-industrie zegt Van der Veer voor de camera van Logistiek: “Supply chain hoort thuis op het hoogste niveau binnen de FMCG. Het is een voorwaarde want supply chain heeft zo’n grote invloed op het totale bedrijfsresultaat. Alle aspecten waar je vanuit de supply chain mee te maken hebben direct of indirect invloed of een bedrijf wel of geen winst genereert.”

Italiaanse designmeubelen

Na zijn ‘abrupte vertrek’ bij Unilever en een niet zo’n geslaagd kort verblijf bij handelsorganisatie Smartwares kwam Van der Veer terecht in de Italiaanse designmeubelen. Inmiddels is de geboren Fries samen met de broers Bregonje eigenaar van het Italiaanse meubelmerk Felicerossi. We moesten het bedrijf helemaal opnieuw opbouwen. Ze zijn knettergek, dachten vrienden en bekenden. Maar dan kruipt bij mij het gevoel omhoog – net als in de beginjaren in de logistiek – om het tegendeel te bewijzen. Daar haal ik energie uit want we hebben er een mooi business model onder gezet”, zegt Van der Veer.

Bijdragen samenleving

Helemaal afscheid heeft Van der Veer niet genomen van voor het supply chain vakgebied. Direct na zijn vertrek bij Unilever werd hij gevraagd om een bestuursfunctie te vervullen bij de Voedselbanken Nederland. Hij zegt hierover: dat sociale aspecten in het bedrijfsleven belangrijk zijn voor hem. “Het is niet alleen dingen verkopen en marge maken. Ik weet zeker, dat als je dit meeneemt in je bagage als supply chain professional, je daar de voordelen van gaat zien. Het is prachtig om bij te dragen aan de samenleving.”

Het hele interview staat in Logistiek Magazine, februari 2016 (hieronder de pagina’s als pdf…)

Video

Reageer op dit artikel