nieuws

Jumbo en Hema gaan samenwerken: logistieke gevolgen volgen nog

Supply chain 1439

Hema gaat een deel van zijn assortiment verkopen via Jumbo Supermarkten. De samenwerking moet de ‘marktposities van beide partijen versterken.’

Jumbo en Hema gaan samenwerken: logistieke gevolgen volgen nog

Jumbo en Hema zijn met elkaar tot een principeovereenkomst gekomen voor een commerciële samenwerking in Nederland en België. Dit kan onder andere door het versterken van elkaars winkelnetwerk en door Hema-artikelen via de supermarkten van Jumbo te verkopen, meldt Jumbo op zijn site.

Sponsorschap

De samenwerking tussen Jumbo en Hema komt voort uit de gedachte dat het aanbod van beide bedrijven elkaar goed aanvult. Ook een mogelijk co-sponsorschap door Hema van de schaats- en wielerploeg Team Jumbo Visma is onderwerp van de lopende gesprekken.’ Op dit moment worden de plannen door Jumbo en Hema verder uitgewerkt.

Logistieke gevolgen

Wat de logistieke gevolgen zijn van de deal is nog onbekend. Het is nog te vroeg voor de bedrijven om inhoudelijk in te gaan op de ophanden zijnde overeenkomst en de logistieke consequenties. Beide bedrijven streven ernaar om vóór het einde van het jaar met meer details te komen. ‘Deze samenwerking is onder voorbehoud van de gebruikelijke goedkeuringen’, aldus Jumbo.

Jumbo koopt Hema winkels

De deal moet niet alleen de marktposities versterken van beide bedrijven, maar Hema financieel ook helpen. FD meldt dat Jumbo tussen de 20 en 25 Hema-vestigingen op gewilde locaties in stadscentra wil overnemen. De opbrengst van de verkoop zou Hema financieel weer even lucht geven. De opbrengst van de verkoop kan Hema gebruiken om de forse schuldenlast te verminderen. Hema kampt met nettoschulden ter waarde van zo’n 800 miljoen euro. Jumbo zou voor de over te nemen winkels volgens een bron van FD ongeveer 100 miljoen betalen.

Samenwerking Hema Walmart en Wehkamp

Samenwerkingsverbanden is Hema niet vreemd. Sinds de keten in handen is van Marcel Boekhoorn worden diverse allianties gesmeed. Zo Hema gaat op e-commerce gebied samenwerken met Walmart. De gang naar de VS is in de eerste plaats alleen online, door huishoudelijke artikelen aan te bieden op de webshop van Walmart. In Nederland timmert Hema ook flink aan de weg. Zo is het recent samen gaan werken met Wehkamp. Non food artikelen van Hema zijn vanaf nu ook beschikbaar via de webwinkel van Wehkamp.

 

Reageer op dit artikel