nieuws

GS1 lanceert wereldwijd register voor productdata

Supply chain 467

Retailers en marktplaatsen kunnen vanaf nu de identiteit van producten door de GS1 barcode verifiëren in een wereldwijde database. ‘Verified by GS1’ moet bedrijven helpen om te bepalen of productgegevens nauwkeurig, volledig en betrouwbaar zijn. Nederland mag als een van de eerste landen met de datadienst aan de slag.

GS1 lanceert wereldwijd register voor productdata

Consumentenvertrouwen is gebaseerd op betrouwbare productinformatie. Ook handelspartners willen accurate productdata. Dus leveranciers zullen aan die wens moeten voldoen. Dat is de reden dat GS1 ‘Verified by GS1’ in het leven heeft geroepen. Dat is een wereldwijde oplossing waarmee retailers en marktplaatsen de identiteit van producten door de GS1 barcode (GTIN) kunnen verifiëren. ‘Verified by GS1’ is een initiatief van GS1 in samenwerking met het Consumer Goods Forum. Nederland is een van de eerste landen waar de wereldwijde datadienst wordt gelanceerd.

Leveranciers moeten aan wens data identificatie voldoen

Het kunnen identificeren is één, maar het wordt voor de (online) verkoopkanalen volgens GS1 steeds belangrijker om informatie over het betreffende artikel toe te voegen. Daarom wordt vanaf vandaag in het aanvraagproces van een artikelnummer direct artikeldata vastgesteld, waaronder merknaam, productomschrijving, gewicht, en -foto’s. Met name marktplaatsen hebben een grote behoefte aan data die producten identificeren, dus leveranciers zullen aan die wens moeten voldoen. “Identificatie plus data is identiteit”, aldus Pieter Maarleveld, directeur GS1 Nederland. “Met ‘Verified by GS1’ worden daarom basisgegevens van producten geregistreerd en kan men opvragen. Een centrale waarheid verhoogt de kwaliteit van data enorm. Zo is altijd voor iedereen duidelijk welk product bij welke code hoort. Bij voldoende verstrekte informatie krijgen artikelen het predicaat geverifieerd. Uw barcode is immers hét paspoort voor uw product.”

Artikelnummers belangrijk van voorraadbeheer tot order picking

Verified by GS1 is een initiatief van alle GS1 organisaties in de wereld. Wereldwijd zijn er miljoenen GTIN’s door GS1 uitgegeven. De behoefte om te komen tot het register is volgens GS1 helder: ‘de unieke artikelnummers spelen een rol in bijna alle processen, van voorraadbeheer tot advertenties en van inkoop tot order picking’. Het nieuwe is, dat Verified by GS1 data ter identificatie van een product centraliseert en wereldwijd toegankelijk maakt. Iedereen heeft hier baat bij. Verfied by GS1 zorgt voor vergroot de merkintegriteit, de transparantie van productdata en verbetert de klantervaring door de juiste informatie.

De uitrol is begonnen in 8 landen, waaronder Nederland. Volgend jaar zullen meer landen worden aangesloten.

 Lees ook: GS1 Cloud moet uitgroeien tot database met miljard producten

Reageer op dit artikel