nieuws

Audax neemt Bruna over ondanks voorraadproblemen

Supply chain 1934

Audax neemt boekhandelsketen Bruna over. Opmerkelijk omdat Audax nog altijd zijn handen vol heeft aan de voorraadproblemen bij het onlangs overgenomen Marskramer.

Audax neemt Bruna over ondanks voorraadproblemen

Beide partijen verwachten door schaalvoordelen, een grotere inkoopkracht en gecombineerde knowhow sterker en efficiënter in de markt te opereren. Daarnaast zou de samensmelting zorgen voor optimalisatie en kwalitatieve versterking van het gecombineerde retailnetwerk in steden, dorpen en high traffic locaties zoals stations en vliegvelden. “Bruna is een iconisch merk en gaat binnen Audax Groep een prominente rol vervullen in de verdere uitvoering van onze strategie als logistieke retailer”, meldt Audax-ceo Casper de Nooijer.

Logistieke problemen

Bruna, dat 273 vestigingen heeft, blijft onder zijn eigen naam actief op de Nederlandse markt. Uitgeverij Shared Stories nam het verlieslijdende Bruna nog maar kortgeleden, in december 2017, over van ING en PostNL. In 2018 leed de boekhandelketen wederom verlies. Door kostenbesparingen die Shared Stories doorvoerde, zou Bruna dit jaar weer winstgevend zijn. Bruna zou worstelen met de logistiek. Die werd een paar jaar geleden uitbesteed aan Quantore en het e-fulfliment aan CB. Audax beschikt zelf over  een logistiek systeem en werkt daarin nauw samen met CB. Daarmee lijkt de overname van Bruna door Audax iets logischer. Het bedrijf is al uitgever en distributeur van tijdschriften en uitbater van boeken- en tijdschriftenwinkels AKO en The Read Shop. Daarmee is de overname van Bruna complementair.

Audax is absoluut niet klaar voor een volgende overname.

Voorraadproblemen nog niet opgelost

Toch komt Bruna niet in een gespreid bedje terecht. Audax behaalde in 2018 een negatief bedrijfsresultaat van bijna 10 miljoen euro. Eind oktober sloegen winkeliers van huishoudketen Marskramer alarm. Zij waren een half jaar geleden door Blokker aan Audax verkocht, maar kregen sindsdien amper spullen geleverd. Volgens De Nooijer zouden de voorraadproblemen bijna zijn opgelost. Medewerkers van Marskramer melden echter aan het FD dat er nog altijd te weinig producten in de winkels liggen. De winkeliers spreken van een leveringsgraad die hoogstens van 10 naar 20 procent is gegroeid. Veel van wat wordt besteld, wordt niet geleverd. De ondernemers vrezen dan ook voor nog een overname.

Lees ook: Inkopers: goede voorraad belangrijker dan laagste prijs

 

 

Reageer op dit artikel