nieuws

Reacties brexit-deal EU en VK: ‘Britse parlement is nu aan zet’

Supply chain 2086

Belangenorganisaties in de logistiek en transportsector reageren terughoudend op het principeakkoord over de brexit dat vanochtend is gesloten tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk. “Het Britse parlement is nu aan zet”, klinkt het eensgezind.

Reacties brexit-deal EU en VK: ‘Britse parlement is nu aan zet’

Kern van het nieuwe principe-akkoord dat de onderhandelaars van de EU en het Verenigd Koninkrijk aan het eind van de ochtend naar buiten brachten, zijn de nieuwe regels over de positie van Noord-Ierland binnen het VK. De omstreden backstopregeling, die er eerder voor zorgde dat het brexit-akkoord van Theresa May drie keer in het Britse Lagerhuis sneuvelde, is in het nieuwe akkoord vervangen door een andere regeling.

Geen harde grens tussen Ierland en Noord-Ierland

Volgens het akkoord, waar het door het Britse en Europese parlement nog hun goedkeuring aan moeten geven, blijft Noord-Ierland – totdat een handelsakkoord tussen het VK en de EU wordt gesloten – de regels van de Europese interne markt hanteren. Op deze manier wordt voorkomen dat er weer een harde grens tussen Ierland en Noord-Ierland ontstaat. Op papier zouden de Noord-Ieren nog wel binnen de Britse douanezone blijven.

 

Havenbedrijf: ‘te vroeg voor reactie’

“Een deal is beter dan een no-deal.” Dat is alles wat het Havenbedrijf Rotterdam over het nieuwe brexit akkoord wil zeggen. Een woordvoerder zegt tegen het ANP dat de overeenkomst tussen Brussel en Londen onder meer nog langs het Britse parlement moet, vandaar dat hij het nog te vroeg vindt om met een uitgebreide reactie te komen.

Evofenedex: ‘Stap in de goede richting’

Evofenedex laat weten het voorlopige akkoord tussen de EU en de regering van het VK te verwelkomen. Wel houdt de verladersorganisatie bij monde van directeur Bart Jan Koopman evenals het Havenbedrijf Rotterdam een slag om de arm. “Het Britse parlement kan nog roet in het eten gooien en we moeten de waterdichtheid van de gemaakte afspraken nog beoordelen. Er is een stap in de goede richting gezet, maar we rekenen ons nog zeker niet rijk.”

Portbase: ‘Blijven ons voorbereiden’

Portbase, het digitale platform van de Nederlandse havens, dat het bedrijfsleven met allerlei campagnes al geruime tijd volop informeert over de mogelijke gevolgen van de brexit, ziet het voorlopige akkoord als een positieve eerste stap en wacht het proces dat nog komen gaat met interesse af. Portbase-directeur Iwan van der Wolf: “Dit is een stap in de goede richting, maar het Britse parlement is dit weekend eerst nog aan zet. Feit blijft dat er zowel bij een deal als een no-deal douaneformaliteiten ontstaan. Totdat er een daadwerkelijke deal is blijft onze organisatie zich voorbereiden op 31 oktober aanstaande.”

TLN vindt het eveneens positief dat er  een doorbraak in de Brexit is bereikt. “We moeten de inhoud van de precieze deal natuurlijk nog bekijken maar het is goed nieuws dat partijen een concept deal hebben bereikt”, zegt TLN-voorzitter Elisabeth Post. Net als alle andere vraagt Post zich af of het Britse Lagerhuis ook instemt met de concept deal. “Immers, we hebben eerder meegemaakt dat een deal tot drie keer toe is weggestemd in het Lagerhuis. We moeten dus zeker niet te vroeg juichen. De eerste reacties van de DUP (Democratic Unionist Party) en de SNP (Scottish National Party) zijn helaas niet hoopgevend.”

Lees ook
Hoe goed ben jij voorbereid op Brexit? Doe de test

 Noord-Ierland blijft gebonden aan EU

Hans Maessen, een Nederlandse douaneadviseur van de Britse Brexit-hardliners, geeft in het AD een interessante uiteenzetting wat de overeenkomst voor mogelijke gevolgen heeft voor het bedrijfsleven bij de aangifte van goederen bestemd voor Noord-Ierland of Ierland. “De deal houdt in dat als je goederen het eiland Ierland binnenbrengt je als bedrijf moet aangeven of het voor het Ierse deel of voor het Noord-Ierse deel bestemd is. Om geen onderscheid te maken in de tarieven moet Noord-Ierland dezelfde tarieven als de EU volgen. Het bindt Noord-Ierland behoorlijk vast aan de EU daarom is het voor de DUP zo moeilijk te accepteren”, zegt Maessen in het AD.

DUP: ‘we stemmen tegen deal’

Dat die er tegenstand er is bij de pro-Britse Noord-Ieren blijkt inmiddels uit het feit dat deze coalitie partij heeft aangegeven dat het bij een stemming in het Lagerhuis aankomende zaterdag tegen de deal stemt voor een vertrek van de Britten uit de Europese Unie. De DUP blijft er in een verklaring bij dat de nieuwe brexit deal, net als eerdere, “de eenheid van het Verenigd koninkrijk ondermijnt” en niet gunstig is voor de economie in het Britse deel van Ierland (Noord-Ierland) als gevolg van de eerder genoemde uiteenlopende douaneregelingen.

Lees ook: Nederlandse havens brexit klaar

Reageer op dit artikel