nieuws

Kabinet investeert miljarden in artificial intelligence

Supply chain 906

Het kabinet wil samen met bedrijven over zeven jaar 2 miljard euro uitgeven aan de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie. De overheid wil haar eigen bijdrage verdubbelen.

Kabinet investeert miljarden in artificial intelligence
kunstmatige intelligentie

Dat meldt staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) dinsdag bij de lancering van de strategie van het kabinet voor kunstmatige intelligentie.

Keijzer gaat samenwerken met 65 organisaties een coalitie om ervoor te zorgen dat kunstmatige intelligentie kan worden ingezet “voor mens en maatschappij”. Nederland moet koploper blijven op digitaal gebied. De coalitie bestaat naast bedrijven ook uit wetenschappers, die onderzoek moeten doen naar kunstmatige intelligentie.

 

Lees ook

De toekomst van logistiek is Artificial Intelligence
Digitale transformatie – welke stappen moet je zetten?

 

Kunstmatige intelligentie moet Nederland op den duur helpen om te gaan met problemen als vergrijzing en klimaatverandering, zo valt te lezen in de strategie van het kabinet. “We moeten zorgen dat we niet geleefd worden door deze technologie, maar die voor ons laten werken”, zegt Keijzer. Dit jaar investeert Nederland 64 miljoen euro. Dat bedrag verdubbelt het kabinet de komende jaren. Het geld gaat vooral naar onderzoekers en ondernemers.

Hema digitaliseert zijn logistiek in rap tempo; hoe vertelt het bedrijf op Logistica 2019

Hema investeert in kunstmatige intelligentie, machine learning tools van JDA. Waarom? Om de supply chain te verbeteren. Hoe het bedrijf dit doet, vertelt hoe vertelt Nanne van der Burg,  value stream lead supply chain bij Hema Digital op Logistica 2019 in het Kennistheater van Logistiek Academy.

Bekijk de Hema case

 

Het kabinet ziet ook de risico’s van kunstmatige intelligentie. Problemen met algoritmes zouden bijvoorbeeld onverhoopt tot discriminatie kunnen leiden. Minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) heeft dan ook richtlijnen opgezet voor inzet van kunstmatige intelligentie door de overheid. “Zo verbetert de transparantie rond het gebruik van algoritmes en minimaliseert het risico op fouten.”

Reageer op dit artikel