nieuws

Eerste ‘blockchain container’ afgeleverd in de haven van Rotterdam

Supply chain 1370

De eerste papierloze, onmiddellijk gefinancierde en volledig, van deur tot deur traceerbare container uit Korea is op een op blockchain werkend platform, via de haven van Rotterdam afgeleverd in het distributiecentrum van logistiek dienstverlener Samsung SDS in Tilburg. De initiatiefnemers hebben aangekondigd dat er een volgende fase komt van dit blockchain project.

Eerste ‘blockchain container’ afgeleverd in de haven van Rotterdam

Via het blockchainplatform Deliver, dat vorig jaar oktober van start ging, hebben de initiatiefnemers, Samsung SDS, ABN Amro en de haven van Rotterdam, volgens eigen zeggen aangetoond dat het mogelijk is om een container met traceerbaarheidssystemen, de verwerking van de benodigde vrachtpapieren en de financiering volledig papierloos te laten verlopen binnen een vertrouwde en veilige omgeving.

Verhoging keten ‘visibility’

Nieuwe technologie zoals blockchain heeft volgens de drie betrokkenen de potentie om integraal ketenbeheer volledig over te nemen en traditionele werkwijzen om te gooien. Een ‘proof of concept’ heeft bijvoorbeeld aangetoond dat een integraal ketenbeheersysteem met papierloze integratie van fysieke, administratieve en financiële stromen daadwerkelijk uitvoerbaar is. Naast een verbetering in de toegang tot financiering heeft deze pilot ook aangetoond dat blockchain technologie ondersteuning kan bieden aan toeleverketenoverstijgende zichtbaarheid van begin tot eind, voor multimodaal vrachtvervoer met oceaanschepen, vrachtwagens en binnenvaart met duwschepen.

 

Lees ook:

Logistieke dienstverleners lanceren blockchain concept

 

‘Implementatie op grotere schaal’

Volgens Robert van der Waal, Deputy President of Samsung SDS EU/CIS en sinds begin dit jaar ook voorzitter van TKI Dinalog, heeft de toegepaste blockchain technologie grote potentie. “De eerste verzending die gebruik maakte van het platform gaf ons duidelijk inzicht in de mogelijkheden van implementatie op grotere schaal. Als ontvangende partij profiteerden wij van de rechtstreekse informatie en vroegtijdige beschikbaarheid van gedigitaliseerde vrachtbrieven. We kunnen onze processen op efficiëntere wijze herontwerpen en we kunnen direct reageren op betrouwbare gegevens en gebeurtenissen terwijl die nog plaatsvinden.”

Handelsstromen volledig digitaliseren

Handelsstromen dienen vaak als onderpand voor bedrijfsleningen. Edwin van Bommel, chief innovation officer van ABN Amro, stelt dat de bank sterk inzet op het helpen van klanten in hun proces om handelsstromen volledig te automatiseren met bijvoorbeeld de inzet van blockchain technologie. “Alle partijen die betrokken zijn bij handelsstromen, gaan profiteren van effectieve controle, grotere efficiëntie, transparantie en traceerbaarheid.’’

Meest geschikte vervoersmodaliteit kiezen

Barge Terminal Tilburg (BTT) was de logistieke dienstverlener die het vervoer van de zeecontainer tussen de haven van Rotterdam en het distributiecentrum van SDS Samsung in Tilburg organiseerde en uitvoerde. Terminalmanager Iwan Maessen zegt hierover: “Het platform stelt ons bedrijf in staat om een eenduidige communicatiestrategie te gebruiken voor het ontvangen en delen van nauwkeurige informatie met de leden van de toeleverketen, zodat we hiermee betere beslissingen ten aanzien van vraagprognoses kunnen maken en de meest geschikte vervoersmodaliteit voor aflevering kunnen kiezen.

Blockchain pilot krijgt vervolg

Nu de ‘proof of concept’ achter de rug is, hebben ABN Amro, de haven van Rotterdam en Samsung SDS een uitgebreide samenwerkingsovereenkomst ondertekend voor de volgende fase van het Deliver-project. Het doel van deze nieuwe fase is de uitvoer van proefprojecten met verschillende verladers uit verschillende sectoren, werkzaam op verschillende handelsroutes. Het uiteindelijke doel is het opzetten van een open, onafhankelijk en globaal platform voor de vrachtscheepvaart. Op de lange termijn verwachten de deelnemers aan dit blockchain project miljoenen euro’s te kunnen besparen.

Lees ook: ABN Amro en ING stappen in blockchainplatform voorraadbeheer

Reageer op dit artikel