nieuws

Nationale Voorraaddag: ‘De rol van voorraad verandert’

Supply chain 1084

De vereniging voor voorraadhoudend Nederland mocht onlangs een recordaantal van 240 logistiek- en supply chain professionals verwelkomen op de jaarlijkse Nationale Voorraaddag. Duurzaamheid en de transitie naar nieuwe supply chain modellen waarbij de rol van voorraad sterk verandert, stond centraal. Dat werd kracht bij gezet door verschillende praktijkvoorbeelden.

Nationale Voorraaddag: ‘De rol van voorraad verandert’

Een supply chain model is geen statisch gegeven maar kan in de tijd soms heel snel veranderen, zo trapt keynote Professor Gino van Ossel van Vlerick Business School de bijeenkomst af. Als voorbeeld noemde hij Amazon dat ooit zonder eigen voorraad begon, daarna enorme magazijnen bouwde om sneller te kunnen leveren om zich daarna weer als marktplaats te profileren waarop andere (voorraadhoudende) bedrijven hun spullen kunnen verkopen. “De rol van voorraad hangt maar helemaal af van de strategie die je als bedrijf nastreeft”, aldus Van Ossel.

Grondvorm op de schop

De praktijkverhalen in het ochtenddeel van het congres gaven hier alle drie op hun eigen manier, een mooi voorbeeld van. Supply chain baas van Tony’s Chocolonely Frans Pannekoek van Tony’s Chocolonely ontrafelde de supply chain van cacaoboon tot chocoladereep. Eerder vertelde Pannekoek al een tegenover Logistiek.nl dat de supply chain van de chocoladeproducent zeer transparant is. Itho Daalderop pakte het rigoureus aan en zette in overleg met ketenpartners zijn logistieke grondvorm op de schop en besloot niet meer uit voorraad maar op order te gaan produceren. “Qua voorraadbeheer kwam de druk hierdoor volledig op ingangsmaterialen te liggen”, vertelde operations directeur Kerst Algera tijdens zijn presentatie. “Heb je ook maar één component niet op voorraad, dan kun je niet produceren en dus ook niet op tijd leveren.”

Artificial intelligence

Ook na de lunch, tijdens de middagsessies, konden deelnemers luisteren naar praktijkmensen die hun supply chain ervaringen deelden, zoals operations manager Hanno van de Gronden van Kawneer en Michel de Lang van Bouw Logistics Services. Andere bezoekers lieten zich bijpraten over specifieke deelgebieden van voorraad management zoals de inzet van artificial intelligence, het voorkomen van voedselverspilling en product life cycle management. Deze kennissessies werden gegeven door specialisten van de Wageningen University & Research en door de IMCC-partners HSO, Slimstock en Xtend, die dit jaar de hoofdsponsors waren van de Nationale Voorraaddag.

Bekijk de video om een indruk te krijgen van dit jaarlijks terugkerende voorraad event

Reageer op dit artikel