nieuws

Professor Bart Vos treedt toe tot nieuw onderzoeksinstituut Venlo

Supply chain 1107

Professor Bart Vos sluit zich aan bij het Brightlands Institute for Supply Chain Innovation (BISCI). Hij treedt op 1 september in dienst bij dit nieuwe instituut dat vanuit Campus Greenport Venlo de logistieke regio Limburg zal ondersteunen door middel van slimme en duurzame innovaties.

Professor Bart Vos treedt toe tot nieuw onderzoeksinstituut Venlo

Professor Vos bekleedt nu nog de NEVI leerstoel inkoopmanagement aan de Universiteit van Tilburg. Hij zal zijn kennis van logistiek en supply chain management aanwenden bij het opzetten en uitbouwen van het nieuwe instituut in Venlo. Ook hier zal hij hier een leerstoel gaan invullen: Supply Chain Innovation. Vos wordt tevens verantwoordelijk voor de masteropleiding Global Supply Chain Management and Change, die het kwaliteitszegel ‘Topopleiding’ ontving in de Keuzegids Masters 2018.

Vos heeft ‘pracademische’ instelling

“Wij zijn erg blij met de komst van Bart Vos”, zegt professor Gaby Odekerken-Schröder, initiatiefnemer van BISCI en hoofd van de afdeling Marketing & Supply Chain Management aan de Universiteit Maastricht. “Hij heeft een sterke wetenschappelijke ambitie en een passie voor de praktijk waarmee logistieke ondernemers dagelijks te maken hebben. Zelf noemt hij dat een ‘pracademische’ instelling, maar je zou het ook kennisvalorisatie kunnen noemen. In ieder geval past het precies in het profiel dat we in ons nieuwe instituut nodig hebben. Daarnaast heeft hij een groot onderwijshart, dat mensen kan inspireren en op nieuwe ideeën kan brengen. We zijn ervan overtuigd dat het BISCI onder zijn bezielende leiding snel op stoom zal komen.”

Co-creatie is een meersnijdend zwaard

Professor Vos werkt al sinds zijn promotie 25 jaar geleden op het snijvlak van theorie en praktijk. Hij gelooft in “het doorspelen naar het bedrijfsleven van de kennis opgedaan in wetenschappelijk onderzoek.” Door co-creatie met ondernemingen kunnen oplossingen ontstaan voor logistieke uitdagingen, binnen een ‘Triple Helix’ aanpak waarbij ook de overheid betrokken is. Vos: “Co-creatie is een meersnijdend zwaard, want via onderwijs kunnen jonge studenten in aanraking worden gebracht met logistieke problemen en oplossingen uit de praktijk. Bij BISCI worden masterstudenten hierbij betrokken en dat is ook goed voor de bedrijven die op zoek zijn naar nieuw talent.”

Innovatieve oplossingen

Het Brightlands Institute for Supply Chain Innovation is een wetenschappelijk onderbouwd, maar praktijkgericht instituut dat in samenwerking met bedrijven innovatieve oplossingen ontwikkelt op het gebied van logistiek, operations, inkoop en marketing. Daarbij worden ook andere kennisinstellingen en samenwerkingspartners ingeschakeld. Het instituut zal na de zomer operationeel zijn. BISCI wordt momenteel gefinancierd door Universiteit Maastricht en de Provincie Limburg. Op termijn moet het zichzelf bedruipen.

Reageer op dit artikel