nieuws

Gaming geeft professionals nieuw logistiek inzicht

Supply chain 910

Veel enthousiasme tijdens het tweede congres over serious gaming in de logistiek, dat vorige week werd gehouden in Breda. Met diverse games over uiteenlopende onderwerpen kregen de deelnemers een beter en vaak geheel nieuw inzicht in thema’s als multimodaal plannen en het toepassen van sociale innovatie.

Gaming geeft professionals nieuw logistiek inzicht

‘Een uur spelen geeft een leven aan conversatie’. Met deze quote van Plato sloot Heide Lukosch van het GameLab (TU Delft) haar betoog af bij de start van de tweede editie van het Serious Gaming Congres ‘Logistics Game On’ op 22 mei. TKI Dinalog organiseerde, in samenwerking met BUAS (Breda University of Applied Sciences) en Logistics Community Brabant, dit event waar ruim 130 professionals, docenten en studenten logistiek bij elkaar kwamen voor een actieve middag over de nieuwste ontwikkelingen in serious games in het logistieke werkveld. Het eerste congres op dit gebied was in 2017.
Serious gaming is hot. Steeds vaker blijkt deze methode een perfect instrument om bewustzijn over nieuwe ontwikkelingen te creëren, samenwerking en ideeontwikkeling te stimuleren en in een virtuele omgeving te experimenteren. Daarnaast wordt serious gaming ingezet voor training en opleiding, in het onderwijs maar ook het bedrijfsleven. Tevens wordt het spelen van games gebruikt om data te verzamelen voor onderzoek. Serious gaming is er in verschillende vormen: in echte (bord)spellen, hybride vormen en digitale games.

Diverse actuele thema’s op bord of digitaal

De deelnemers kregen de kans om in twee break-out sessies twee van de negen gedemonstreerde  games te ervaren. Een breed spectrum aan games kwam aan bod, zowel in bordspel en digitale games. En op een divers aantal onderwerpen: logistiek in de circulaire economie, multimodaal plannen, innoveren in de organisatie, logistiek talent aantrekken of spare parts plannen.
Het enthousiasme onder de deelnemers was groot. Er werden veelbelovende contacten gelegd voor verdere toepassing van bepaalde games in onderwijs en bedrijfsleven.

Deze games stonden op het programma

Mini Blokko –  een bordspel met digitale ondersteuning bedoeld als kennismaking met S&OP (Sales and Operations Planning) binnen een productieomgeving. Fabrieken (teams) strijden tegen elkaar om aan de klantvraag te voldoen. Toepassing is gericht op bewustwording van de sales processen en de consequenties voor de productie.
Innoveren kun je leren – een rollenspel waarin deelnemers ervaren wat er  wordt gevraagd als transportbedrijf of logistieke afdeling mee doet aan vernieuwing. Het bordspel is door TNO ontwikkeld binnen het innovatieproject ‘Sociale innovatie’. Het spel is geschikt voor middenkader en medewerkers binnen een bedrijf.
MasterShippper –  is een digitale spel om synchromodaal transport te ervaren vanuit het perspectief van een verlader. Spelers worden bewust gemaakt van voor- en nadelen logistiek dienstverleners meer vrijheid krijgen om de transportmodaliteit te kiezen. MasterShipper is  een vervolg op het succesvolle Synchromania van TNO.
Spare Parts Inventory – richt zich op stilstand (down time) van complexe machines en vervoersmiddelen. Voor snelle reparatie moeten de juiste reserveonderdelen direct beschikbaar zijn. Dit reserveonderdelen management is complex. Op basis van een optimalisatiemodel is een rekentool ontwikkeld samen met een microgame ontwikkeld om spelers optimalisatie van base stocklevels aan te leren.
Service Supply Chain Game – houdt zich bezig met samenwerking en innovatie in de servicelogistieke keten. De bedoeling is om spelers bewust te maken van zowel samenwerking als innovatieve technieken om de ketens te optimaliseren. De Service Supply Chain Game is bedoeld voor supply chain professionals, studenten en docenten.
You’ve Got Freight – in dit spel duiken de deelnemers in de rol van een expediteur, die containers van de haven naar het achterland transporteert. De spelers krijgen een persoonlijke ervaring met de uitdagingen die multimodaliteit en synchromodaliteit met zich meebrengen; met name het vinden van de juiste balans.

Reageer op dit artikel