nieuws

ABN Amro en ING stappen in blockchainplatform voorraadbeheer

Supply chain 1370

Meerdere grote internationale handelspartijen waaronder ABN Amro en ING werken aan een nieuw blockchainplatform om voorraden bij te houden. Met dit systeem kunnen kopers, verkopers en kredietverstrekkers voorraden van bijvoorbeeld graan of ijzererts op de voet volgen. Hierbij wordt ook gebruik gemaakt van Internet of Things (IoT) technologie.

ABN Amro en ING stappen in blockchainplatform voorraadbeheer

Een woordvoerder van ABN AMRO zegt tegen het ANP dat het de eerste keer is dat blockchain op deze wijze in handelsketens wordt ingezet. De voorraadzendingen worden verbonden met Internet of Things (IoT) technologie. Met behulp van kleine chips kan bijvoorbeeld een lading graan met het handelsplatform dat Forcefield heet communiceren. De chips geven allerlei gegevens door, zoals de aankomst van de producten bij tussentijdse stops of het aantal zakken graan dat open is gegaan.

Doel is om kosten te verlagen

De verzamelde informatie is voor alle deelnemers tegelijk te zien via het platform, waar blockchaintechnologie aan ten grondslag ligt. Banken gebruiken de informatie omdat de voorraden als onderpand voor leningen dienen. Het voornaamste doel is om meer veiligheid te bieden en om kosten te verlagen.

Ondersteuning supply chain metaalmarkt

Forcefield wordt in eerste instantie ingezet om de supply chain van de metaalmarkt te ondersteunen. Het plan is om het platform ook te gebruiken voor alle bulkgoederen uit de grondstoffen- en energiemarkt. Het blockchain platform gaat naar verwachting eind dit jaar in werking en is beschikbaar voor alle partijen die zich bezighouden met verschepingen van producten.

Naast ABN Amro en ING zijn deze partijen ook betrokken bij Forcefield: Accenture, Anglo American, CMST International, Hartree Partners, Macquarie, Mercuria en de OCBC Bank.

Lees ook: Logistieke dienstverleners lanceren blockchain concept

 

Reageer op dit artikel