nieuws

Plus zet blockchain in voor bananen

Supply chain 1242

Plus stapt in blockchain. De supermarktketen gaat blockchain gebruiken om de bananenketen inzichtelijk te maken.

Plus zet blockchain in voor bananen

Klanten kunnen dankzij de blockchaintechnologie vanaf dit najaar precies zien waar de Plus-bananen vandaan komen en welke route zij hebben afgelegd. Dit doet de supermarktketen samen met leverancier Fyffes en technologiepartner Supply Chain Information Management (SIM). Het gaat om de Fairtrade-bananen uit Colombia. ‘Deze stappen passen in alle activiteiten van Plus om de consument verantwoorde producten te bieden’, schrijft Plus in een persbericht.

Het idee van Plus volgt op de blockchain stappen die Albert Heijn vorig jaar maakte. Klanten van Albert Heijn kunnen tot in detail volgen welke route een fles jus d’orange heeft afgelegd van productie tot in hun winkelwagen. De supermarktketen wil daarmee tegemoetkomen aan de toegenomen vraag van klanten naar meer ketentransparantie over producten en om in te schatten hoe ze zijn geproduceerd.

Daarnaast testte AH blockchain op het gebied van transport samen met logistieke dienstverleners. Het doel: duurzamer en efficiënter transport.

 

Lees ook
Blockchain komt er aan maar Nederland blijft achter

Blockchain primeur voor Koopman Logistics

 

Plus en AH zijn koplopers op het gebied van blockchain. De blockchain opmars gaat namelijk langzamer dan gedacht. Blockchain maakt de hooggestemde verwachtingen nog niet waar in Nederland. Tien jaar na de geboorte van de Bitcoin komt de achterliggende technologie nauwelijks van de grond, blijkt uit recent onderzoek door de Volkskrant. Het initiatief van Maersk en IBM illustreert de moeizame opmars. Het blockchain project TradeLens van IBM en Maersk staat op losse schroeven omdat er amper concurrerende partijen aanhaken.

 

Reageer op dit artikel