nieuws

‘Amazon en AliExpress haken vanzelf aan bij iShare’

Supply chain 1169

“We moeten niet willen dat iedereen zomaar bij het kruisje van Amazon of AliExpress tekent”, zegt iShare Lead Douwe Lycklama. Logistiek dienstverleners en verladers zouden zelf het initiatief moeten nemen op het vlak van datadelen. Lycklama deed zijn uitspraak tijdens een bijeenkomst over het creëren van waarde in logistieke netwerken door middel van datadeling. “Bij succes tussen ketenpartners haken partijen als Amazon en AliExpress vanzelf aan.”

‘Amazon en AliExpress haken vanzelf aan bij iShare’
Douwe Lycklama iShare Lead.

Lycklama stelt dat in de huidige en toekomstige manier van zakendoen het belang van de toegangsvraag – tot welke informatie heb of krijg je – steeds belangrijker wordt voor het delen van data. “Je moet sowieso afspraken maken over het delen van data, van formaten tot condities over samenwerking en hoe je systemen verbindt.”

Data tot aan bron checken

De iShare Lead stipt ook de ontwikkeling aan waarbij grote hoeveelheden zendingen vanuit China in Nederland en Europa arriveren. “Met iShare ben je in staat om data tot aan de bron te checken. Dat kan handig zijn als je bedenkt dat ook de douane naar manieren zoekt om deze stromen inkomende pakketjes beter te controleren.”

Sector moet veranderen

Tijdens de bijeenkomst lag de nadruk op hoe organisaties slimmer, goedkoper en efficiënter zouden kunnen werken. Vanuit de Topsector Logistiek legde Michiel Haarman, programmamanager, ook de nadruk op de urgentie van verandering. “Bedrijven en sectoren moeten veranderen, ondanks dat ze hier misschien niet om staan te springen. Dit kost geld, iets wat door de lage marges in de sector niet altijd ruim voorhanden is.”

Afsprakenstelsels

Volgens Haarman loopt de logistieke sector in vergelijking met heel wat andere sectoren voorop wat betreft datadelen. “Dat we nu al gebruik kunnen maken van allerlei afsprakenstelsels is behoorlijk uniek in de wereld. Maar we zijn er nog niet. De sector is immers ook gefragmenteerd, dat brengt uitdagingen met zich mee.” Met die laatste opmerking doelt de programmamanager bijvoorbeeld op stadslogistieke uitdagingen. “Stadslogistiek gaat pas vliegen als je boven alle gebruikte platformen kunt werken en data kunt uitwisselen. Aanvullend moeten bedrijven eigenlijk over van data-uitwisseling op basis van EDI naar API. En tenslotte is het gewenst om in dezelfde taal en protocollen gegevens te delen.”

iShare adoptie door IDSA

iShare is recent door IDSA, de International Data Spaces Association, geadopteerd. Dit moet het afsprakenstelsel een boost geven. IDSA is aan het Duitse Fraunhofer gelieerd. “Dit is een mooie stap, maar het kan best nog een jaar of tien duren voordat iedereen over is. Ik verwacht dat we iShare net zo gewoon gaan vinden als dat iemand een e-mailadres of 06-nummer heeft. Uiteindelijk is het aan de sector of ze het heft hiervoor in handen wil nemen”, aldus Lycklama.

Reageer op dit artikel