nieuws

Alibaba en Amazon verliezen Nederlandse strijd op klantervaring

Supply chain 1859

Coolblue heeft de beste klantervaring in Nederland, De Bijenkorf en Bol.com volgen op de tweede en derde plaats. Grote internationale spelers als Amazon en Alibaba’ snappen de Nederlandse consument niet.’

Alibaba en Amazon verliezen Nederlandse strijd op klantervaring

Alles voor een glimlach. Die slogan maakt Coolblue waar. De e-commerce reus uit Nederland, dat vorig jaar nog de Nederlandse Logistiek Prijs won, heeft de beste klantervaring. Dat blijkt uit onderzoek van adviesbureau IG & H onder 2000 consumenten.

Bijenkorf en Bol.com, Neerlands grootste e-commerce bedrijf staan op plek 2 en 3. Albert Heijn, Hema en Jumbo volgen op respectievelijk plek 4, 5 en 6. Amazon en Alibaba volgen op plek 7 en 11. Zij begrijpen de Nederlandse consument nog niet, stellen Joris de Bruin en Evelien Kip van IG & H. Blokker, dat hard timmert aan zijn omnichannel aanpak met een nieuw distributiecentrum, moet het doen met plek 8. Wehkamp dat onlangs een tweede distributiecentrum opende in Zwolle staat op plaats 9 als het gaat om klantervaring.

 

 

e-commerce

 

 

De Bruin: “”Volgens de enquête voldoen webshops zoals Amazon en Alibaba nog niet aan de eisen van de klant. Ze kunnen als verwarrend worden ervaren en het maken van een aankoop blijkt vaak onnodig ingewikkeld te zijn. Dit komt deels door het feit dat er een taalachterstand is en voldoet niet aan de hoge eisen die Nederlandse klanten stellen aan de gebruiksvriendelijkheid van online winkels.”

 

 

 

 

Alibaba scoort laag omdat consumenten de Chinese e-commerce reus associëren met lange levertijden en goedkope producten. De hilarische video’s op YouTube waarin nieuwsgierige consumenten verrast worden door een slechte aankoop, bevestigen dat beeld aldus de onderzoekers.

 

e-commerce-nederland

 

 

Eerdere IG & H-onderzoeken hebben aangetoond dat detailhandelaren met een niet-aflatende aandacht voor persoonlijke aandacht, de juiste sfeer en het inspireren van de klant het meest worden gewaardeerd. “Coolblue doet dit uitzonderlijk goed: goede filters, uitgebreide productbeoordelingen en top-10 keuzelijsten.

 

Reageer op dit artikel