nieuws

Exporteurs vrezen omzetdaling door brexit

Supply chain 1106

Nu de brexit snel dichterbij komt, neemt het pessimisme onder Nederlandse exporteurs toe. Het Verenigd Koninkrijk staat dit jaar voor het eerst in de Top 10 van verwachte omzetdalers.

Exporteurs vrezen omzetdaling door brexit

Drie op de tien exporteurs vreest dat hun omzet in Groot-Brittannië in 2019 zal dalen Dit blijkt uit de 21ste editie van Trends in Export, het jaarlijkse onderzoek van Atradius en evofenedex naar trends, knelpunten en verwachtingen van de Nederlandse export. Toch is dit voor bijna zeven op de tien bedrijven geen aanleiding om hun handelsrelaties met het Verenigd Koninkrijk te staken.

Brexit varianten

Zo’n twee op de vijf bedrijven hebben een voorkeur voor een handelsakkoord tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk naar het voorbeeld van het Noorse model. Noorwegen is geen lid van de EU, maar wel van de Europese Economische Ruimte waardoor  een vrij verkeer van goederen, diensten, personen en kapitaal geldt. Ruim een kwart van de ondernemers geeft de voorkeur aan een ‘zachte brexit’ en ziet het liefst dat het Verenigd Koninkrijk binnen de douane-unie blijft. Eén op tien bedrijven vindt een harde brexit de beste optie.

Lees ook
Londen schrapt importtarief bij harde brexit
Brexit soap kost exportwaarde nu al miljarden
No deal brexit: Vervoerders opgelet ook security filings insturen!

 

Reageer op dit artikel