nieuws

Somberheid troef bij TLN, evofenedex en ondernemers na wegstemmen brexitdeal

Supply chain 1157

‘Dramatisch’ en ‘chaos’. De Nederlandse transportsector maakt zich op voor een ‘no-dealbrexit’, nu de brexitdeal van premier Theresa May is weggestemd door het Britse Lagerhuis. TLN en evofenedex vrezen lange wachtrijen en chaos. Ondernemersverenigingen MKB en VNO-NCW zijn eveneens pessimistisch over de mogelijke gevolgen.

Somberheid troef bij TLN, evofenedex en ondernemers na wegstemmen brexitdeal

Lange wachtrijen voor terminals, overvolle parkeerplaatsen en mogelijk zelfs een tekort aan vergunningen. Dat voorziet TLN nu het Brits parlement de brexit deal van premier may heeft weggestemd. “Dramatisch”, zegt Elmer de Bruin, brexit-specialist bij TLN, in een eerste reactie. “De Britten snijden hiermee allereerst zichzelf in de vingers, maar ook hun belangrijkste handelspartners: de rest van Europa.”

Grote problemen verwacht

Het EU-lidmaatschap van de Britten loopt op 29 maart af. Als er dan niets is geregeld, is er een ‘no-dealbrexit‘. De Nederlandse transport- en logistieksector krijgt volgens De Bruin in dat geval met grote problemen te maken. “Onze sector merkt de negatieve effecten van een harde grens misschien wel het meest”, aldus de deskundige. ,,We doen er in Nederland alles aan om lange wachttijden te voorkomen, om tekorten aan transportvergunningen op te vangen. Maar de kans dat er toch uren voor de grens gewacht moet worden is groot.”

 

Lees ook
Harde no deal Brexit: dit zijn de gevolgen voor logistiek Nederland

 

Chaos en onzekerheid

Ook Bart Jan Koopman, directeur van evofenedex is niet optimistisch. “Nu het Britse parlement de brexit deal heeft afgewezen, komt een no deal brexit zeer dichtbij en daarmee grote onzekerheid en mogelijk chaos. Bedrijven moeten zich voorbereiden op een handelsrelatie waarbij invoerrechten gelden en voor bepaalde goederen beperkingen van hoeveelheden bestaan, zowel bij invoer als uitvoer. Voor evofenedex zou een oplossing waarbij de EU en het Verenigd Koninkrijk overeenkomen deze maatregelen vooralsnog uit te stellen, grote voorkeur verdienen.”

Uitbreiding brexit helpdesk

Evofenedex breidt zijn brexit helpdesk uit. De brexitdesk van ondernemersvereniging evofenedex zal komende periode nog beter bereikbaar zijn: dagelijks van 08.00 tot 19.00 uur. Hierna geldt een algemene piketdienst, waarmee evofenedex voor noodgevallen 24 uur per dag bereikbaar is.

 

Lees ook
Brexit: 3 scenario’s en de gevolgen voor transport & logistiek

 

Voorzitter Hans de Boer van ondernemersorganisatie VNO-NCW wil dat premier Mark Rutte tot actie overgaat om de “chaos van een no-dealbrexit” te voorkomen. Dat zei de ondernemersvoorman nadat de brexitdeal tussen de Britten en Brussel werd weggestemd in het Britse Lagerhuis. “Dit kabinet verdient lof voor alles wat ze al doen met het aantrekken van bijvoorbeeld extra personeel bij de douane en de noodwet. Maar zaak is nu vooral dat we voorkomen dat er überhaupt een no-deal komt. De gevolgen daarvan voor de havens, de aanvoer van medicijnen, landingsrechten en financiële transacties zijn namelijk niet te overzien.”

‘Voorbereiden op zwartste scenario’

Ook MKB-Nederland maakt zich zorgen en heeft een somber advies voor ondernemers binnen de eigen achterban: “Enige wat je nu kan doen is uitgaan van een ‘no-deal’, oftewel het zwartste scenario en je daarop voorbereiden. Dan kan het uiteindelijk alleen maar meevallen”, stelt de organisatie.

 

 

 

Reageer op dit artikel