nieuws

Hamsteren! Brexit angst zorgt voor forse toename opslag

Supply chain 1106

Distributiecentra in Groot Brittannië en Nederland puilen uit. De angst voort een chaotische brexit zorgt er voor dat bedrijven aan weerszijden van de Noordzee flink meer voorraad opslaan.

Hamsteren! Brexit angst zorgt voor forse toename opslag

Britse en Nederlandse bedrijven zijn aan het hamsteren geslagen. Zowel in Groot-Britanie als in Nederland worden op grote schaal noodvoorraden aangelegd. Aanleiding is de naderende no deal harde brexit dat mogelijk tot een chaos voor de supply chain kan zorgen. Dat blijkt uit een inventarisatie onder logistieke dienstverleners door het FD. Cuno Vat, ceo van Neele-Vat Logistics spreekt over een volumestijging van rond de 10% door de brexit. “Britse bedrijven leggen een veiligheidsvoorraad aan van circa een maand.”

Voorraden aanleggen

Bestuursvoorzitter Kees Kuijken van logistiek dienstverlener KLG Europe uit Venlo ziet Vooral in het midden- en kleinbedrijf beweging te zien. Raymond Riemen, ceo van Broekman Logistics, merkt dat ook steeds meer Japanse en Amerikaanse producenten die nu het Verenigd Koninkrijk als uitvalsbasis hebben, nadenken over het aanleggen van voorraden in Nederland.” Een trend die René Buck begin januari ook al schetste in zijn visie op de logistieke gevolgen van een no deal harde brexit.

 

Lees ook
Brexit: 3 scenario’s en de gevolgen voor transport & logistiek

 

brexit onzekerheid troef

Peter van der Meijden van Seacon uit Venlo: “Een Amerikaans bedrijf dat optische kabels produceert, heeft bij ons aangeklopt voor een langjarige voorraadlocatie. Dat bedrijf wil het Verenigd Koninkrijk overslaan.” Brancheorganisatie Evofenedex herkent het beeld van de stijgende opslag. ‘Wij ontvangen nadrukkelijk signalen van deze voorraadbewegingen. Onzekerheid speelt hierin een grote rol’, aldus een woordvoerder.

 

Reageer op dit artikel