nieuws

Supply chain verstoringen stijgen naar recordhoogte

Supply chain 1227

Verstoringen in de supply chain blijven in een alarmerend tempo groeien. Het eerste half jaar van 2018 was er een recordaantal meldingen. Fabrieksbranden zorgden voor de meeste verstoringen.

Supply chain verstoringen stijgen naar recordhoogte

Gebeurtenissen die de supply chain fors verstoren nemen hals over kop toe. Alleen al de eerste zes maanden van dit jaar staat de teller op 1069. Dat blijkt uit onderzoek van Resilinc, supply chain risk bedrijf. Het hoogste aantal sinds het bedrijf in 2010 de ‘disruptions’ van de supply chain begon te monitoren. Van die 1069 gebeurtenissen, hadden ruim 300 rechtstreeks invloed op de continuïteit van het aanbod van goederen.

Fabrieksbrandenen cyberrisico

Natuurrampen en weersgerelateerde gebeurtenissen blijven wereldwijd een grote bron van verstoring en met name in de Verenigde Staten. Ook fabrieksbranden scoren hoog als bedreiging voor de toeleveringsketens. Fabrieksbranden waren het meest voorkomende gebeurtenistype in de eerste helft van 2018. Naast de fysieke schade en impact van natuurrampen en branden is cyberrisico het grootste zorgenkind voor bedrijven. Dat bleek eerder dit jaar uit de Allianz Risk Barometer 2018. Zorgen om cyberproblemen neemt toe.  Cyberrisico is opgeklommen tot plaats 2 als zorgpunt. In 2013 was cyber het 15e toprisico.

“Bedrijfsleiders wereldwijd moeten begrijpen dat hun supply chains kwetsbaar zijn. Onze gegevens tonen aan dat impactvolle gebeurtenissen een derde van de tijd plaatsvinden, bijna elke dag, waardoor CEO’s en Raad van Bestuur het risico serieus zouden moeten nemen”, stelt Bindiya Vakil, CEO van Resilinc.

 

Cyberrisico steeds groter gevaar voor supply chain

 

Resilinc adviseert managers aan om te investeren in supply chain mapping en disruptiemonitoring. Ook samenwerking met leveranciers om ervoor te zorgen dat zij op dezelfde manier zijn voorbereid en proactief de grootste risico’s beperken, wordt geadviseerd.

Reageer op dit artikel