nieuws

Blockchain komt er aan maar Nederland blijft achter

Supply chain 2848

Blockchain is in 2025 wereldwijd gemeengoed. Maar Nederland loopt achter als het gaat om implementaties. Kostenbesparing is voor Nederlandse bedrijven de belangrijkste reden om te investeren in de supply chain techniek van de toekomst.

Blockchain komt er aan maar Nederland blijft achter

Tegen 2025 kan de wereld niet meer om blockchain heen: de technologie wordt onderdeel van mainstream business en ondersteunt toeleveringsketens wereldwijd. Dat staat in het nieuwste rapport van het Capgemini Research Institute over de toekomst van blockchain.

Kostenbesparing grootste drijver in NL

De grootste drijfveren voor Nederlandse bedrijven om te investeren in blockchain zijn: kostenbesparing (100%), het verhogen van inkomsten (93%) en het beperken van risico’s (89%). Desondanks blijft Nederland achter als het gaat om grootschalige implementaties van blockchain. Nederland begeeft zich in de middenmoot. De UK is koploper gevolgd door Amerika, Frankrijk, Zweden en Duitsland. Daarna volgt Nederland.

 

 

blockchain

 

 

 

Wereldwijd andere blockchain drijfveren

De drijfveren van organisaties wereldwijd zijn anders dan in Nederland: kostenbesparing (89%), beter kunnen traceren (81%) en het verbeteren van transparantie (79%). Gemotiveerd door de resultaten, willen koplopers de investeringen in blockchain met 30% vergroten in de komende drie jaar.

 

 

*Blockchain primeur voor Koopman Logistics

*Albert Heijn maakt sinaasappelsapketen transparant met blockchain

 

 

Experimentele fase

Het rapport “Does blockchain hold the key to a new age of supply chain transparency and trust?” biedt een overzicht van bedrijven en regio’s die zichzelf klaarstomen voor blockchain. Het voorspelt bovendien dat blockchain tegen 2025 alom vertegenwoordigd is in de mainstream business. Blockchain wint dus heel langzaam terrein, ook in de logistiek.
Van alle organisaties die blockchain implementeren, doet slechts 3% dit op grote schaal en bevindt 10% zich in de pilotfase. De resterende 87% bevindt zich in het eerste stadium van de experimentele fase.

 

 

Blog van Jack van der Veen
Blockchain: van hype tot supply chain revolutie (als u dat wilt)

 

Blockchain niet zaligmakend

Ondanks het optimisme rondom blockchain, zijn er nog steeds zorgen. Sudhir Pai, chief technology officer voor financial services bij Capgemini: “De markt laat een aantal fascinerende use cases zien, die illustreren welke voordelen blockchain heeft voor de toeleveringsketen. Echter, blockchain is niet zaligmakend voor organisaties die kampen met problemen in de toeleveringsketen. De ROI van blockchain is nog niet gekwantificeerd en bedrijfsmodellen en -processen moeten hervormd worden. Daarnaast zijn effectieve samenwerkingsverbanden binnen de toeleveringsketen nodig om een blockchainstrategie op te bouwen, geïntegreerd met met bredere technologische ontwikkelingen, om ervoor te zorgen dat het zijn potentieel kan waarmaken.”

 

blockchain-koplopers

 

 

Reageer op dit artikel