nieuws

Tony’s Chocolonely trekt stekker uit blockchain-pilot

Supply chain 2814

Tony’s Chocolonely ziet voorlopig af van het gebruik van blockchain. Het chocoladebedrijf sloot onlangs een pilot af en stelt nu vast dat de technologie te weinig bleek toe te voegen aan het bestaande eigen ‘Beantracker’-systeem.

Tony’s Chocolonely trekt stekker uit blockchain-pilot

Bijna twee jaar geleden startte Tony’s Chocolonely samen met IT-partner Chainpoint de ‘Beantracker’, een systeem om de chocoladeketen transparanter te maken. Met deze tool is het niet alleen mogelijk om de cacaobonen van West-Afrika naar Europa te volgen, maar ook de informatie- en geldstromen in de waardeketen. Coöperaties, lokale en internationale handelaren en fabrieken: allemaal kunnen ze informatie uploaden en delen met alle ketenpartners. “Oud supply chain denken gaat uit van één flow, de goederenstroom. Mijn team stuurt op drie flows die in de waardeketen bepalen: goederen, geld en informatie. De laatste is daarin het belangrijkste, want die stuurt de andere twee aan. Daarvoor hebben we de Beantracker waarop alle partijen die betrokken zijn bij deze keten aansluiten”, vertelde Frans Pannekoek, value chain manager bij Tony’s, begin dit jaar tegen logistiek.nl.

 

Real-time producten volgen

Om de transparantie in haar waardeketen nog verder te verbeteren besloot Tony’s samen met partners Accenture, partnercoöperatie Socoopacdi en lokale handelaar Ocean in Ivoorkust de mogelijkheden van blockchain te onderzoeken. De Nederlandse chocoladefabrikant vond vooral de mogelijkheid om real-time te kunnen zien waar een product zich bevindt een interessante optie.

 

 

Lees ook: 

Tony’s Chocolonely wil klimaatneutraal zeetransport

 

 

Registratie transacties in blockchain

De samenwerkingspartners ontwikkelden een systeem met onder andere een webapplicatie om data in te voeren. Na een uitgebreide training registreerde het team alle transacties zowel in de blockchain als in de Beantracker. Het ging om de volgende transacties:

  • 900 kilo aan geregistreerde cacaobonen ingekocht door 63 leden van de coöperatie;
  • 35 zendingen tussen coöperatie en exporteur;
  • 12 zendingen van zowel de lokale als de internationale handelaar;
  • in totaal 400 transacties

De grootste uitdaging was om de data van het veld naar de digitale wereld te krijgen. Een fysieke waardeketen met zakken cacao bleek heel iets anders dan volledig virtuele data, stelt Tony’s Chocolonely nu achteraf vast.

 

 

Lees ook:

Blockchain wint heel langzaam terrein… ook in logistiek

 

 

Missen van transacties

Het experiment verliep niet tot volle tevredenheid. Een aantal transacties werden bijvoorbeeld gemist, meldt het Amsterdamse bedrijf in een bericht op de eigen website eind juli. “We konden niet achterhalen hoe dat kwam. Ook hebben we te weinig rekening gehouden met het leerproces van de gebruikers. Een training betekent niet dat je meteen op volle snelheid kunt werken.”

‘Blockchain nu even niet’

Ook bleek Tony’s sommige ontwikkelde blockchain functies helemaal niet helemaal nodig te hebben. Het bedrijf heeft hierop besloten om zoals het zelf zegt: ‘blockchain even voor gezien te houden.” Bovendien heeft het bedrijf volgens eigen zeggen met de Beantracker ‘al een robuust, functioneel en operationeel platform voor traceerbaarheid dat ongeveer hetzelfde werkt als blockchain’.

 

 

Lees ook:

Blockchain levert Koopman Logistics innovatie-award op

 

 

 

Opnieuw testen blockchain mogelijk

Dat Tony’s voorlopig niet aan de slag gaat, betekent niet dat het bedrijf de potentie van blockchain niet erkent. Samen met IT-partner blijft het de ontwikkelingen volgen. Zo integreert ChainPoint blockchain in zijn eigen platform om hier maximaal voordeel uit te kunnen halen voor zijn bestaande en nieuwe technologieën. Tony’s Chocolonely: “Als er geschikte toepassingen ontstaan voor Tony’s, gaan wij opnieuw blockchain testen en mogelijk implementeren.”

Reageer op dit artikel