nieuws

Nederland uit top-5 logistieke ranglijst Wereldbank

Supply chain 4309

Nederland uit top-5 logistieke ranglijst Wereldbank

Nederland is naar plaats zes gezakt in de Logistics Performance Index (LPI) van de Wereldbank. Vorig jaar nam Nederland nog de vierde plaats in op de tweejaarlijkse logistieke wereldranglijst die dit jaar wederom wordt aangevoerd door Duitsland. ‘Concurrent’ België stijgt van plaats zes naar drie.

De Logistics Performance Index (LPI) rangschikt 160 landen op hun logistieke aantrekkelijkheid. De LPI (download pdf) meet hoe efficiënt handelsstromen in een land verlopen. Daarbij wordt onder meer gekeken naar vrachtvervoer, opslag, douaneformaliteiten en betalingssystemen. Een goed functionerend logistiek systeem is volgens de Wereldbank van essentieel belang voor economische groei.

Mindere score op douane en internationale zendingen

Nederland is dit jaar buiten de top-5 van de LPI-ranking geëindigd omdat ons land het ten opzichte van 2016 minder goed scoort op het gebied van douane, internationale verzendingen en tracking en tracing. België daarentegen stijgt naar plaats drie. Onze zuiderburen doen het vooral goed op het vlak van stiptheid en internationaal vrachtvervoer en minder goed op het gebied van infrastructuur en douane.

 

Hoogste LPI notering in 2014

Nederland behaalde in 2014 met een tweede positie de tot op heden hoogste notering op de LPI. De doelstelling van de Topsector Logistiek luidde in 2014 om in 2020 op de eerste plek te eindigen. In 2012 eindigde ons land als vijfde.

Afghanistan en Angola onderaan

De score is tot stand via een enquête door branchevereniging FIATA (International Federation of Freight Forwarders Associations) onder rond de 1.000 internationale expediteurs. De top-10 bestaat naast Nederland uit Duitsland, Zweden, België, Oostenrijk, Japan, Singapore, Denemarken, Verenigd Koninkrijk en Finland. De onderste posities op de ranglijst worden ingenomen door Afghanistan, na Angola en Burundi.

Reageer op dit artikel