nieuws

Cybermeldpunt moet Rotterdamse haven weerbaarder maken

Supply chain 769

Cybermeldpunt moet Rotterdamse haven weerbaarder maken

De haven van Rotterdam moet weerbaarder worden tegen cyberterrorisme. Om dat te realiseren is er speciaal meldpunt in het leven geroepen.

Grote IT -verstoringen moeten vanaf nu gemeld worden via het cybermeldpunt. Maandagmiddag 11 juni nam burgemeester Aboutaleb van Rotterdam het speciale nummer (O10 – 252 1005) in gebruik. Het Haven Cybermeldpunt is bestemd voor alle bedrijven in het Rotterdams haven- en industriegebied.

De meldplicht is verplicht voor de 170 bedrijven die vallen onder de havenbeveiligingswet of een havenbeveiligingscertificaat hebben. Ze dienen in het vervolg grootschalige IT-verstoringen verplicht te melden aan het Haven Cybermeldpunt. De overheid startte vorig jaar al een kenniscentrum cyberveiligheid.Het centrum helpt ondernemers met hun digitale veiligheid.

Maatregelen of niet

“Het instellen van het Haven Cybermeldpunt is één van de maatregelen die bijdragen aan het versterken van de digitale weerbaarheid en veiligheid van de Rotterdamse haven. Door het vroegtijdig melden van IT-verstoringen wordt het Havenbedrijf in staat gesteld om te bepalen of er maatregelen nodig zijn om de veiligheid in het Havengebied te ondersteunen”, aldus René de Vries, havenmeester en port security officer.

 

 

Voorkom cyber problemen

Cyber security is kwestie van personeel opvoeden

Zo bescherm je bedrijf tegen cyberaanvallen

 

 

Hoe groot de impact van een IT-verstoring door bijvoorbeeld cyberaanval kan zijn, ondervond de haven vorig jaar. De terminal van containerbedrijf APM op de Maasvlakte I was wekenlang gesloten als gevolg van een cyberaanval.

Contact met het Haven Cybermeldpunt

Een melding bij het Haven Cybermeldpunt bestaat uit de volgende onderdelen:

 gegevens over het bedrijf;

 omschrijving van de IT-verstoring;

 details over de voorziene impact op de bedrijfsvoering en veiligheid;

 reeds genomen maatregelen;

 contactgegevens.

 

Reageer op dit artikel