nieuws

Logistiek Brabant aan de slag met dataficatie

Supply chain 1896

Logistiek Brabant aan de slag met dataficatie
Dataficatie in Agri & Food logistiek in Logistics House in Oss, georganiseerd door Vijfsterren Logistiek Foto: Thomas Segers

Het verzamelen van digitale gegevens is één. Deze inzetten om processen efficiënter te maken is twee. Deelnemers aan de bijeenkomst van Vijfsterren Logistiek in Oss kregen concrete tips en tricks over hoe dataficatie is in te zetten in de eigen organisatie. Ook werden ze uitgenodigd voor een vervolgsessie, een sprint, om gezamenlijk daadwerkelijk tot een prototype te komen die breed inzetbaar is.

In het Logistics House in Oss hoorden twintig deelnemers de sessie over dataficatie aan. Meteen is duidelijk dat bedrijven nog altijd worstelen met grote Exel-sheets en het lastig vinden om nuttige informatie hieruit te extraheren, laat staan er slimme dingen mee te doen. Reden voor de Brabantse overkoepelende logistieke organisatie Vijfsterren Logistiek om een aantal experts uit te nodigen om hierover wat meer te vertellen, en dan specifiek over de agri-food business waar de meeste logistieke bedrijven rondom Oss mee van doen hebben.

Samenwerken met concurrenten

Jan Depping - Microsoft

Jan Depping van Microsoft

Jan Depping, Partner Technology Strategist Azure bij Microsoft trapt af en vertelt over de transitie die Microsoft maakte. “We delen nu veel meer kennis en werken zelfs samen met onze grootste concurrenten. Wij leverden spullen, nu leveren we diensten”. Depping deelt een plaatje van de Microsoft cloud waarbij een deel van het netwerk van Microsoft zelf is en een deel van anderen. “Samen is dat voor ons de cloud”, legt Depping uit.

Innovatiemakelaar van topsector Agri & Food Didy Arnold schept het perpectief vanuit agri-food oogpunt. “Robotisering wordt gemeengoed en het gebruik van sensoren is in de sector enorm in opkomst.” Arnold geeft aan dat IoT wordt toegepast bij landbouwvoertuigen. Kortom, een berg aan data is beschikbaar die al gebruikt wordt of (slimmer) kan worden gebruikt, voor bijvoorbeeld precisielandbouw. Dronewerkers zijn de loonwerkers van morgen. Verder wordt big data actief in gezet voor de optimalisatie van de vleeskuikenketen. Als de voerleverancier iets verandert in het vlees is er effect op de kwaliteit van het vlees zichtbaar en meetbaar.

Gesloten ketens tegen verspilling

Didy Arnold

Ook zegt Arnold dat het thema duurzaamheid en verspilling volop de aandacht heeft van de topsector Agri & Food.  Gesloten ketens dragen daar op een positieve manier aan bij. De helft van alles wat wordt verbouwd wordt uiteindelijk weggegooid. Ze refereert naar het onderzoek van Prof. Paul Grefen van TU Eindhoven, waarbij doorlooptijden worden verkort door middel van datatracking en synchromodaliteit. Door slim te werken met data is de doorlooptijd van een container uit China niet 10 maar 7 weken. Deze kennis kan ook worden toegepast in versketens denkt Arnold, om verspilling tegen te gaan.

Zelf aan de slag met dataficatie

Gedurende de informatieve ochtend komt dataficatie vanuit verschillende perspectieven voorbij. Tot slot legt Jurriaan Souer van Shinto Labs uit hoe je als bedrijf nu daadwerkelijk zelf aan de slag kunt gaan met dataficatie. Shinto Labs faciliteert bedrijven door samen in vijf dagen tijd ‘van het pijnpunt naar een prototype’ te gaan. Dat doen ze in een zogenoemde sprint. Vijfsterren Logistiek, de initiatiefnemer van de informatiesessie, heeft besloten om voor alle bedrijven aangesloten bij dit regionale initiatief een sprint over dataficatie te organiseren samen met Shinto Labs. Er zal een gezamenlijk probleem worden aangepakt die voor een breed spectrum aan logistieke bedrijven zal worden opgelost, een model om dataficatie in te zetten in organisaties in de agrifood- en logistieke sector is het doel van deze sprint. Bedrijven die mee willen doen kunnen zich melden bij Vijfsterren Logistiek.

Lees ook: Big data: een blauwdruk voor groei

 

Reageer op dit artikel