nieuws

Blockchain wint heel langzaam terrein… ook in logistiek

Supply chain 3044

Blockchain wint heel langzaam terrein… ook in logistiek

Twee derde van alle IT directeuren is bekend of op een of andere bezig met de technologie. Toch duurt het nog wel even voor dat blockchain gemeengoed wordt.

Blockchain komt er aan maar er is nog een lange weg te gaan. Dat concludeert Gartner in zijn onderzoek over nieuwe technologieën onder IT directeuren wereldwijd. Gartner vroeg 293 IT directeuren naar hun mening. Wie de cijfers positief bekijkt, concludeert dat een ruime meerderheid (66%) blockchain kent en er over nadenkt om de te implementeren.

Supply chain voordelen

14 procent overweegt blockchain op midden- en lange termijn te implementeren. 8 procent van de respondenten op korte termijn. 43 procent heeft de techniek op zijn radar maar heeft nog geen actie gepland. 1 procent is al om en heeft de techniek geïmplanteerd of is aan het testen. Het zijn vooral financiële instellingen die blockchain omarmen. Maar nutsbedrijven en transport en logistiek volgen snel omdat zij supply chain voordelen zien. Koopman Logistics kan dat beamen. De logistieke dienstverlener in automotive heeft blockchain inmiddels met succes toegepast in zijn supply chain.

 

blockchain

 

De IT directeuren hebben nog koud watervrees. 23 procent van de IT directeuren stelt dat blockchain de meeste nieuwe vaardigheden vereist om de techniek te implementeren. 18 procent zegt dat blockchain-vaardigheden het moeilijkst te vinden zijn. Nog eens 14 procent geeft aan dat blockchain de grootste verandering in de cultuur van de IT-afdeling vereist. 13 procent meent dat de structuur van de IT-afdeling moest veranderen om blockchain te implementeren.

 

Zie ook
Nieuw blockchain platform voor gevaargoed
Blockchain voor retail supply chain zonder geheimen
Blockchain moet Rotterdamse haven slimste haven ter wereld maken

 

 

Volgens de onderzoekers van Gartner is zorgvuldigheid essentieel bij de implementatie. Overhaasten is weggegooid geld.  “De uitdaging voor CIO’s is niet alleen gekwalificeerde ingenieurs vinden en behouden, maar ook voldoende mensen vinden om de groei van middelen te accommoderen naarmate blockchain-ontwikkelingen groeit.”

 

Reageer op dit artikel