nieuws

Digitalisering in supply chain blijft fors achter

Supply chain 3596

De kansen van digitalisering voor de supply chain worden grotendeels onbenut gelaten. De voordelen van de nieuwe technologieën als kunstmatige intelligentie, blockchain en big data zijn bekend, maar worden nog amper ingezet.

Digitalisering in supply chain blijft fors achter

95% van deze bedrijven benut de nieuwe technologieën nog onvoldoende in hun bedrijfsvoering en supply chain. Dat blijkt uit een onderzoeksrapport door Iharrington Group in opdracht van DHL Supply Chain.

Blockchain kunstmatige intelligentie, robots

95% van de respondenten geeft aan dat hun bedrijf nog onvoldoende de volledige voordelen benut van de nieuwe fysieke en analytische technologieën, zoals big data-analyses, kunstmatige intelligentie (AI), blockchain en robotica. Het potentieel van deze technologische vernieuwingen blijft dus duidelijk onderbenut in de supply chain van bedrijven.

 

 

Lees ook de blog van Jack van der Veen
Blockchain: van hype tot supply chain revolutie (als u dat wilt)

 

Vele bedrijven beseffen het potentieel van digitalisering en de nieuwe technieken, maar hebben nog tijd nodig om helemaal mee te zijn, zo blijkt uit de studie. Een gemiste kans concludeert Lisa Harrington, president van lharrington group. Het hebben van een doelgerichte strategie voor digitalisering van de supply chain is essentieel om ervaring op te doen met nieuwe technologieën om er je voordeel mee te doen en gelijke tred te houden met de concurrentie of die zelfs voor te blijven.

 

 

 

Investeringen in blockchain en andere technologieën

DHL zet wel vol in op nieuwe technologieën. Zo experimenteert het bedrijf volop met robotica in en buiten magazijnen. Ook stapt DHL in zelfrijdende trucks en internet of things. DHL Supply Chain, gaat Internet-of-Things technologie inzetten met het oog op efficiëntie en veiligheid in magazijnen.

 

 

Download roadmap robotics

Robots; wanneer stapt u in? en hoe? Goed rekenen en voorbereiden is het devies.

 

 

Ook blockchain staat op de agenda. In samenwerking met Accenture test DHL een ​​concept dat gericht is op het voorkomen van namaakmedicijnen, waarvan Interpol schat dat het jaarlijks een miljoen mensen doodt.

 

Lees ook
Kunstmatige Intelligentie verovert logistiek?

 

Deze proef neemt blockchain op in de farmaceutische toeleveringsketen via een track-and-trace serialisatiesysteem. Dit stelt DHL in staat om op veilige wijze de unieke identificatie van elke eenheid van een farmaceutische verzending vast te leggen terwijl deze zich door de toeleveringsketen beweegt. De technologie staat nog in de kinderschoenen maar is veelbelovend, aldus DHL.

 

 

 

 

José F. Nava, chief development officer van DHL Supply Chain: “Technologie biedt aanzienlijke mogelijkheden om kosten te verlagen en winstgevendheid te verbeteren, maar het betekent ook dat bedrijven die niet meteen mee op de denderende trein van de digitalisering springen, zwaar achterop komen te liggen.”

 

Lees ook
Blockchain primeur voor Koopman Logistics

 

Big data-analyses zijn volgens de respondenten de belangrijkste informatie-oplossing. 73% geeft aan dat hun bedrijf reeds in deze technologie investeert. Applicaties in de ‘cloud’ (63%), het Internet of Things (IOT) (54%), blockchain (51%), machine learning (46%) en de deeleconomie (34%) zijn volgens de respondenten ook belangrijke analytische innovaties waarop bedrijven vaak inzetten. Bij de fysieke hardware geldt robotica als belangrijkste ontwikkeling (63%), gevolgd door zelfrijdende voertuigen (40%), 3D-printen (33%), Augmented Reality en drones (28%).

Het onderzoek is gehouden onder 335 supply chain- en operationsprofessionals in verschillende sectoren wereldwijd.

 

Reageer op dit artikel