nieuws

Cyber security is kwestie van personeel opvoeden

Supply chain 2530

Cyber security is kwestie van personeel opvoeden

Cyber misdaad groeit en stopt niet. Je kunt je er wel tegen wapenen. De beste verdediging is het bewustzijn van je personeel opkrikken.

Malware, ransomeware. Ddos aanvallen. Welkom in de duistere wereld van cyber crime. Er is geen gouden oplossing tegen cyber crime. Het fenomeen groeit en wordt steeds agressiever. Als een hacker wilt inbreken in je computersysteem, lukt dat altijd.

Top-experts over cybergevaar

Dat was de boodschap van 4 top experts op het gebied van cyber security woensdagmiddag in Ahoy Rotterdam. Hun doel: bewustwording creëren onder de honderden toehoorders. Op uitnodiging van ABN AMRO gaven Michael Hayden, voormalig directeur van de CIA en de  NSA. Rob Bertholee, directeur-generaal van de AIVD, Inge Philips-Bryan, directeur Cyber Risk Services bij Deloitte en beroepshacker Rickey Gevers hun visie op het gevaar van cyber crime.

Miljarden schade

Niet zonder reden; per jaar lijdt het Nederlandse bedrijfsleven 10 miljard euro schade door cybercriminelen. En het gevoel van gevaar groeit. Grote bedrijfsonderbrekingen baren bedrijven de meest zorgen voor de supply chain. Cyberrisico’s zorgen voor het grootste gevaar, blijkt uit recent rapport van Allianz.

Toenemende dreiging

Niet zonder reden, want de dreiging neem toe; ook in de logistiek. Dat bewezen de cyber aanvallen op TNT, containerterminal APM en Maersk in juni vorig jaar wel. Zij werden hard getroffen door ransomware-aanval Petya. Ook Raab Kärcher en MSD waren slachtoffers. Maersk heeft zijn hele IT moeten vervangen als gevolg.

 

 

Lees ook
Zo bescherm je bedrijf tegen cyberaanvallen
Overheid start Kenniscentrum cyber securtiy

 

Criminele organisaties, maar ook buitenlandse overheden, manifesteren zich steeds sterker in de digitale wereld. “En ze mixen. Soms werken ze samen”, stelde 4-ster generaal Hayden. “Overheden kunnen dit probleem niet oplossen, want we willen niet dat de overheid neust in onze computers. “Private partijen moeten het dus doen.”
AIVD-directeur Bertholee pleitte dan ook voor meer bewustwording van de gevaren bij bedrijven en medewerkers. “Stel je kroonjuwelen vast.”

Maar hoe kun je ze beschermen?

“Zet niet alle belangrijke data op 1 server en creëer een veilige werkomgeving waardoor mensen zich vrij voelen om verdachte signalen te rapporteren”, gaf Philips Bryan als praktische tips.  “Niet kwaliteit van je firewalls bepaalt je veiligheid, maar de manier hoe snel je kunt aanpassen als bedrijf.” Beroepshacker Gevers, in dienst bij RedSocks Security: “Als een hacker binnen wilt dringen lukt dat altijd, maar door bewustwording te creëren onder medewerkers verklein je de kans.”

 

Reageer op dit artikel