nieuws

‘Open supply chain netwerk moet datadelen in industrie stimuleren’

Supply chain 1887

‘Open supply chain netwerk moet datadelen in industrie stimuleren’

Bedrijven laten nog te vaak de kans liggen om data-uitwisseling met partners efficiënt af te handelen. Een gemiste kans meent Tonnis de Boer, ceo van Tradecloud. Hij heeft daarom zijn supply chain netwerk opengesteld.

Slechts 10% tot 15% van de bedrijven in de industrie doet ’iets’ om data makkelijker met ketenpartners uit te wisselen. Nu de economie aantrekt moeten bedrijven investeren in  procesinnovatie in plaats van het reduceren van kosten.  Dat stelt Tonnis de Boer, ceo van Tradecloud. Het doel hierbij is om nu, maar ook straks als het weer wat minder gaat, flexibeler te kunnen reageren op de markt. De Boer: “Het openstellen van het bestaande Tradecloud supply chain netwerk kan daaraan bijdragen. Bedrijven laten nog te vaak de kans liggen om data-uitwisseling met partners efficiënt af te handelen en zo hun supply chain voorspelbaarder te maken.”

Open supply chain netwerk

Tradecloud wist in twee financieringsrondes geld op te halen die de groei van het bedrijf moeten versnellen. Een open supply chain netwerk dient hier eveneens aan bij  te dragen. “We hebben ervoor gekozen om ons vanaf 2018 te profileren als open netwerk. Dit moet het bedrijven die al gebruikmaken van Tradecloud makkelijker maken om te zien wie er nog meer aanwezig is.” Bij dit project werkt Tradecloud samen met het Brainport-project Smart Industry. “Voor gebruikers geldt: je sluit je aan op één partij en legt vervolgens koppelingen met andere partijen. We laten deelnemers tot een bepaald niveau gratis informatie delen.”

Tradecloud is niet de enige die gelooft in open netwerken. Simacan ging het bedrijf al voor. Simacan stelde zijn datamodel eind vorig jaar al open voor de hele transportsector. 

 

Verdienmodel

Het open supply chain netwerk is volgens De Boer een logisch gevolg van een herijking van de positie waarin Tradecloud zich bevindt. “We maken vooral het verschil met onze aanvullende functies, niet zozeer met de integratielaag van ons platform. De aanvullende functies bepalen ons verdienmodel. Denk aan het managen van uitzonderingen, notificaties en ‘actionable insights’.

 

Lees ook
Slimmere logistiek met Open Data
ABN Amro: ‘LDV’ers moeten open data omarmen’

 

Situaties waarin een leverancier iets anders bevestigt dan je gevraagd hebt. Die info wil je geautomatiseerd voorgeschoteld krijgen maar de rest wat goed is wil je niet meer zien. Het meten van de leverbetrouwbaarheid, forecasts en artikelbeheer zijn ook extra’s.”

Data-uitwisseling

Het potentieel dat data-uitwisseling bedrijven in de industrie kan bieden is enorm, meent de ceo, zeker omdat de branche niet bekend staat als een sector die snel nieuwe technologie omarmt. In eerdere uitingen liet hij al weten dat vooral operationele inkoophandelingen eenvoudig zijn te reduceren. Indien ketenpartners elkaar meer inzicht geven in welke artikelen wanneer nodig zijn, is bovendien de planning effectiever te maken en ligt just-in-time leveren binnen handbereik. “We willen ons netwerk nog sneller laten groeien, maar volgens mij ontwikkelt de markt zich sowieso in de richting waarin steeds meer handelingen worden geautomatiseerd. Bedrijven zullen zich dus moeten aansluiten op een open supply chain netwerk. Er heerst nu soms nog een angstbeeld waarbij bedrijven datadelen zien als iets wat de concurrentiepositie kan ondermijnen. Maar je kunt zelf bepalen wat je wel en niet deelt en veel info is niet concurrentiegevoelig.”

Adoptie IT-tools in industrie

Het kostenbesparingsaspect is het belangrijkste argument dat De Boer naar voren brengt als reden voor de adoptie van meer IT-tools binnen de industrie. Eveneens belangrijk is het potentiële tekort aan mensenhanden. “Eén inkoper moet in staat zijn om 200.000 orderregels per jaar te verwerken. Dat kan alleen als de meeste handelingen geautomatiseerd verlopen. Daarnaast is er het gevaar dat het vandaag te goed gaat.

 

Zie ook
‘Nieuw tijdperk breekt aan voor control towers’

 

Op dit moment gaat het erg goed in de industrie. Het gevaar schuilt hem erin dat de urgentie om efficiënter te werken verdwijnt. Maar wat als er straks echt te weinig mensen zijn om aan de klantvraag te voldoen? En wat als het ineens minder goed gaat en je onder druk gedwongen bent om efficiënter te werken? Het is beter om nu de noodzakelijke stappen te zetten.”

Laagwaardig werk uit processen

Het open netwerk zal veel bedrijven over de streep trekken om met het platform te gaan werken, is de stellige overtuiging van De Boer. “De adoptie hoeft niet veel tijd te kosten, brengt just-in-time processen dichterbij, verlaagt de noodzakelijke veiligheidsvoorraad, maakt je sneller en laat je flexibeler opereren. Intern is de organisatie en zijn de processen vaak wel op orde, maar de communicatie naar buiten kan absoluut beter. Daar is, op een paar koplopers na, nog geen sprake van één geïntegreerde keten. Het is echt de hoogste tijd dat het laagwaardige werk uit de processen verdwijnt. Daar moet dit open netwerk aan bijdragen.”

Reageer op dit artikel