nieuws

Ocado-robot assisteert bij onderhoud magazijnsystemen (Video)

Supply chain 1384

Ocado-robot assisteert bij onderhoud magazijnsystemen (Video)

De Britse online supermarkt Ocado is een pilot gestart met een robot die monteurs een handje helpen bij reparatie en onderhoud aan geautomatiseerde magazijnsystemen. ’s Werelds grootste online only supermarkt test een prototype van deze collaborative robot (cobot) op dit moment in een van zijn geautomatiseerde zogeheten Customer Fulfilment Centers (CFC’s).

De ‘ARMAR-6’ cobot beschikt over twee mechanische handen, 3D-camera’s op zijn hoofd. De cobot heeft geen benen maar beschikt over wielen. De prototype die Ocado test is in staat om een onderhoudsmonteurs te ondersteunen met letterlijk een paar extra handjes bij reparatie en onderhoudswerkzaamheden aan de geautomatiseerde warehouse systemen van de online supermarkt die volgens eigen zeggen 260.000 klantorders per week verwerkt.

Productiviteit van de mens vergroten

De robot reageert op spraakcommando’s, kan objecten identificeren aan de hand van camera-beelden. Ook is hij in staat om objecten vast te pakken met zijn handen. Dat moet er uiteindelijk voor zorgen dat de ARMAR 6 de menselijk productiviteit vergroot door opdrachten uit te voeren die de nodige precisie vereisen of fysieke kracht waar de mens niet of in onvoldoende mate over beschikt.

Robot moet zelf acties kunnen ondernemen

Bij de ontwikkeling van deze cobot werkt Ocada samen met vier Europese universiteiten. De ontwikkeling van de cobot is nog niet afgerond: op dit moment is de robot in staat om alleen voorgeprogrammeerde opdrachten uitvoeren. Het online supermarktbedrijf wil dat ARMAR-6 door middel van slimme algoritmes op een gegeven moment zelf kan bepalen welke acties het moet ondernemen. De onderhoudsrobot maakt deel uit van het Horizon2020-project van de EU, dat innovatieve technologische ontwikkeling binnen de regio stimuleert en financiert.

Ocado pioniert met robottechnologie

Ocado loopt voorop waar het gaat om de inzet van robottechnologie in zijn geautomatiseerde distributiecentra, waar overigens veelvuldig gebruik wordt gemaakt van systemen die verdacht veel lijken op het Autostoresysteem. Op het gebied van robottechnologie presenteerde het online supermarktbedrijf vorig jaar een vooruitstrevende pickingautomaat en er wordt sinds begin vorig jaar volop geëxperimenteerd met een speciale robotarm die fruit en groente grijpt zonder deze te beschadigen. Volgens Ocado is deze robotarm, die werd ontworpen samen met de Technische Universiteit van Berlijn, in staat om een groot deel van het AGF-assortiment van in totaal 48.000 items vast te pakken.

Reageer op dit artikel