nieuws

Maersk en IBM realiseren in joint venture blockchain-platform

Supply chain 4011

Maersk en IBM realiseren in joint venture blockchain-platform

Containerreder Maersk en IBM zijn een joint venture gestart waarin onderzoek wordt gedaan naar de toepassing van blockchain technologie. Uiteindelijke doel van het samenwerkingsverband is de opzet van een internationaal blockchainplatform waardoor de volledige keten van de wereldwijde containerhandel efficiënter en veiliger moet worden.

Met de toepassing van blockchain technologie willen Maersk en IBM containervervoer realtime monitoren. Ook moet binnen de keten de digitale communicatie tussen toeleveranciers sterk verbeterd en overzichtelijker worden.

Miljarden kostenbesparing

Het nieuwe digitale handelsplatform kan de wereldwijde scheepvaartsector miljarden euro’s op jaarbasis schelen, melden de twee bedrijven dinsdag want met het huidige systeem van uitwisselen van digitale bedrijfsdocumenten (EDI) gecombineerd met veel papier, blijven containers soms wekenlang op de kade staan.

Lees ook:

‘Logistieke netwerken kunnen blockchain moeilijk aan’

Toepassing IoT en kunstmatige intelligentie

Het doel is om een digitaal dashboard te leveren waarin de goederen en scheepsinformatie van alle ketenpartijen, van fabrikanten tot logistiek dienstverleners en betrokken overheidsinstanties, denk aan de douane, overzichtelijk zijn verwerkt via een blockchain-platform.  Daarbij wordt gebruik gemaakt van door IBM ontwikkelde cloud open source-technologieën, kunstmatige intelligentie, Internet of Things (IoT).

Lees ook:

Blockchain en IoT: een gouden combinatie

 

Een kerneigenschap van blockchain-technologie is dat het een gedistribueerd grootboek is dat niet te wijzigen is, waardoor de beveiliging ook verbeterd moet worden zegt Michael White, CEO van de nieuwe blockchain joint-venture en voorheen directeur van Maersk in Noord-Amerika.  White: “Tegenwoordig worden enorme hoeveelheden middelen verspild door inefficiënte en foutgevoelige handmatige processen. De pilots bevestigden onze verwachtingen dat er in de sector een aanzienlijke vraag is naar efficiëntiewinsten en kansen die voortvloeien uit het stroomlijnen en standaardiseren van informatiestromen met behulp van digitale oplossingen.”

 “Hele supply chain profiteert van blockchain”

Volgens Vincent Clerc, CCO bij Maersk is de nieuw joint venture een mijlpaal in de strategische inspanningen van de containerreder om de digitalisering van de wereldhandel te stimuleren. “Het potentieel van het aanbieden van een neutraal, open digitaal platform voor veilige en eenvoudige manieren om informatie uit te wisselen is enorm en alle spelers in de hele supply chain profiteren hiervan”, zest Clerc die de voorzitter wordt van de raad van bestuur van de nieuwe joint venture.

Lees ook:

Rotterdamse haven met blockchain slimste haven ter wereld

IBM en Maersk begonnen in 2016 met een samenwerking om nieuwe blockchain- en cloudgebaseerde technologieën te bouwen. Sindsdien hebben zo melden beide multinationals meerdere partijen het platform getest, waaronder DuPont, Dow Chemical, Tetra Pak, Port Houston, Portcity System Portbase, de douane-administratie van Nederland, de Amerikaanse douane en grensbewaking.

Blockchain-joint venture: twee kerntaken
Het nieuwe bedrijf van Maersk en IBM, waarvan het hoofdkantoor is gevestigd in New York, is in eerste instantie van plan om twee kerntaken (zie hieronder) te commercialiseren, waardoor er een internationale digitale end-to-end supply chain visibility ontstaat:

  1. Het realiseren van een pijplijn voor de verzending van informatie die end-to-end zichtbaarheid biedt van de supply chain. Dit moet er volgens IBM en Maersk voor zorgen dat alle ketenpartijen, veilig en naadloos informatie over verzendgebeurtenissen realtime kunnen uitwisselen.
  2. Digitale vrachtbrieven moet ervoor dat eindgebruikers hun documenten veilig over de grenzen van hun organisatie heen kunnen worden ingediend, gevalideerd en goedgekeurd. Dat moet uiteindelijk er voor zorgen dat de tijd en de kosten voor opruiming en vrachtverplaatsingen minder worden. Op blockchain gebaseerde contracten zorgen ervoor dat alle vereiste goedkeuringen zijn geïmplementeerd, waardoor goedkeuringen sneller plaatsvinden en fouten worden verminderd.
Reageer op dit artikel