nieuws

Cyberrisico steeds groter gevaar voor supply chain

Supply chain 2307

Cyberrisico steeds groter gevaar voor supply chain

Grote bedrijfsonderbrekingen baren bedrijven de meest zorgen voor de supply chain. Cyberrisico’s zorgen voor het grootste gevaar.

Grote bedrijfsonderbrekingen gelden als het belangrijkste globale risico voorbedrijven. Voor de 6e keer op rij hebben bedrijven hierom de meeste zorgen. 42% van de respondenten noemt dit als grootste risico voor hun business.

Cyberrisico

Naast de fysieke schade en impact van natuurrampen en branden is cyberrisico het grootste zorgenkind voor bedrijven. Dat blijkt uit de Allianz Risk Barometer 2018. Zorgen om cyberproblemen neemt toe.  Cyberrisico is opgeklommen tot plaats 2 als zorgpunt. In 2013 was cyber het 15e toprisico. In 2014 sprong het naar 8e plaats. In 2015 was het de meest significante stijger met plaats 5. In 2016 en 2017 bekleedde het nog plek 3.

cybergevaar

De sector Transport en Logistiek wordt steeds vaker geconfronteerd met digitale vormen van criminaliteit, zoals de manipulatie van systemen met vrachtinformatie, datagijzeling of diefstal van gegevens. Zo concludeerden ABN AMRO, TLN en Aon Risk Solutions in het gezamenlijke rapport ‘Cybersecurity voor logistieke dienstverleners’ al in 2016.

 

Lees ook
Logistieke sector moet waakzaam zijn voor cyber aanvallen

 

De zorgen worden gevoed door grote cyberincidenten het afgelopen jaar. Zo werden TNT, containerterminal APM en Maersk in juni hard getroffen door ransomware-aanval Petya. Ook Raab Kärcher en MSD waren slachtoffers.

 

cyber

 

 

“Bedrijven kunnen hun kop niet in het zand steken. Hoe sneller ze reageren, hoe beter. Bedrijven die slecht reageren op een cyberincident hebben daar langer last van, aldus Donavan. Een aanval kan je moeilijk voorkomen, maar je kan wel maatregelen nemen om minder kwetsbaar te zijn en de impact te verkleinen.

Zo bescherm je bedrijf tegen cyberaanvallen

 

Reageer op dit artikel