nieuws

Cyberaanval noopte Maersk tot compleet nieuw IT systeem

Supply chain 1751

Cyberaanval noopte Maersk tot compleet nieuw IT systeem

De cyberaanval die Maersk vorig jaar zomer trof heeft het bedrijf forse schade berokkend. Niet alleen financiële schade, ook op IT gebied.

Maersk heeft zijn volledige IT systeem moeten vernieuwen nadat gijzelsoftware de onderneming op 27 juni vorig jaar plat had gelegd. ‘We moesten 4000 nieuwe servers, 45.000 nieuwe pc’s en 2500 applicaties herinstalleren’, aldus voorzitter Jim Hagemann Snabe in het Financieele Dagblad.

Dat meldde de topman tijdens een panelsessie over cyberveiligheid op het World Economic Forum in het Zwitserse Davos. ‘Eigenlijk een complete ITinfrastructuur.’

Cyberaanval trof meer bedrijven

Maersk noemde eerder al een schadebedrag van zo’n 300 miljoen euro als gevolg van de cyberaanval. De rederij was niet het enige bedrijf dat werd getroffen. Ook TNT en APM terminal (onderdeel van Maersk) in Rotterdam lagen dagen plat of hadden te kampen met forse vertragingen.

 

Lees ook
Zo bescherm je bedrijf tegen cyberaanvallen

 

Snabe, die aangaf 27 juni nooit te zullen vergeten, noemt de inspanningen van zijn medewerkers ‘heldhaftig’ omdat de herinstallatie van een nieuwe IT infrastructuur in tien dagen werd gedaan.  Normaal — en ik ben afkomstig uit de IT sector neemt dat al gauw zes maanden in beslag’, aldus de Maersk topman op de Britse technologiewebsite The Register.

 

 

Zie ook
Cyberrisico steeds groter gevaar voor supply chain

 

 

Maersk schroeft niveau cyberveiligheid omhoog

Hij erkent dat de IT beveiliging voor de aanval van ‘gemiddeld niveau’ was. De hack was in zijn ogen een enorme wake up call. ‘We willen nu de beste worden in cyberveiligheid. De lat ligt heel hoog.’

Reageer op dit artikel