nieuws

Brexit: onzekerheid blijft troef voor verladers

Supply chain 1110

Bedrijven die zaken doen in het Verenigd Koninkrijk moeten zich voorbereiden op een Brexit met consequenties. Dit is van toepassing op zowel een ‘deal’ als een ‘no deal’ scenario.

Brexit: onzekerheid blijft troef voor verladers

Dat was de hoofdboodschap van EU-hoofdonderhandelaar Barnier. Barnier deed zijn uitspraak dinsdagmorgen in een overleg met VNO-NCW, meldt Evofenedex die ook aanwezig was.

Tijd tekort voor goede afspraken

Tijd is de grote vijand volgens Barnier. Voor het maken van afspraken over de nieuwe (handels)relatie is nog maximaal negen maanden beschikbaar. Dit is volgens hem te kort om goede handelsafspraken te maken. Daarom zet de EU waarschijnlijk in op een overgangsperiode tot eind 2020. In die periode is het Verenigd Koninkrijk vanaf maart 2019 uit de EU maar zijn alle Europese wetten en regels nog steeds van kracht.

Goede handelsafspraken

Om de handel van- en naar het VK ook na Brexit eenvoudig te laten verlopen, pleit Evofenedex voor goede handelsafspraken in fase 2 tussen Loinden en Brussel. De verladersorganisatie is voor vrije markttoegang, een gelijk speelveld, zo eenvoudig mogelijke douaneformaliteiten, zonder douaneheffingen, geen vertragingen aan de grens, gelijke producteisen en geen verstoringen voor concurrentieverhoudingen.

Start nieuwe fase

Afgelopen december sloten de Europese Unie (EU) en het Verenigd Koninkrijk (VK) een akkoord over de scheiding. Hierbij zijn afspraken gemaakt over de rekening, de rechten van EU-burgers in het VK en vice versa en de grens met Noord-Ierland. Daarmee werd fase 1 in de onderhandelingen afgerond.

 

Reageer op dit artikel