nieuws

Harde brexit dreigt voor onvoorbereide supply chains

Supply chain 2033

De supply chains tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU staan ​​op het punt van breken. De gevolgen van de Brexit komen dichterbij. Er is nog altijd geen handelsakkoord. Vooral agrarische en agrologistieke bedrijven moeten zich voorbereiden.

Harde brexit dreigt voor onvoorbereide supply chains

Het Verenigd Koninkrijk is de scheiding met de EU ingegaan, naar nu blijkt, zonder de kosten daarvan vooraf goed door te hebben gerekend. De onderhandelingen tussen de Britten en de EU over het handelsakkoord verlopen stroef. Dit akkoord moet zorgen voor een zachte overgang en de gevolgen beperken. Als dat er niet komt moeten Nederlandse bedrijven rekening houden dat de handel stroperig wordt, door extra keuringen en douanecontroles.

Supply chains verplaatsen

Bijna tweederde (63%) van de bedrijven in de Europese Unie die met leveranciers in het Verenigd Koninkrijk werken, verwacht een deel van hun supply chain naar buiten het Verenigd Koninkrijk te verplaatsen als gevolg van de Brexit. Dat blijkt uit onderzoek van het Britse Chartered Institute of Procurement & Supply (CIPS).

Uit het CIPS-onderzoek onder 1.118 supply chain-managers in het Verenigd Koninkrijk en Europa blijkt ook dat 40 procent van de Britse bedrijven hun EU-leveranciers wil vervangen. 25 procent van de grote Britse bedrijven trekt meer dan 100.000 pond uit om hun supply chain voor te bereiden op de Brexit. 64 procent van de Britse bedrijven zegt dat het beheren van supply chains duurder wordt.

Agrologistiek

Ook Nederlandse bedrijven dienen zich volgens premier Rutte voor te bereiden. Hij waarschuwt vooral agrarische en agrologistieke bedrijven. Deze sector is sterk afhankelijk van de export met het Verenigd Koninkrijk. Nederland exporteert jaarlijks voor ruim 6 miljard euro aan landbouwproducten naar het Verenigd Koninkrijk.

Lees ook: Brexit raakt logistiek agro en food

Reageer op dit artikel